GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

REPORTAGE

BAR ITALIA – GELATO OCH UTSIKT

Mitt i Västra hamnens strandpromenad ligger Bar Italia som en stolt förtöjning. En kajplats för flanerande i alla åldrar. På Bar Italia finner man exakt det man önskar – god salladslunch, gott kaffe, smarriga mackor och såklart även jättegod egenproducerad italiensk glass åt alla som hunnit bygga upp ett sug under promenaden.

Sergio som äger Bar Italia bjuder på Valrhonaglass, espresso och italienskt mineralvatten. Sergio berättar, mellan turerna ut och in till glassmaskinerna, att han startade för flera år sedan i restaurangbranschen och 2003 fastnade han för det fräscha och charmiga stället Bar Italia. I början fungerade Lilla Glassfabriken som leverantör av glass åt Bar Italia men efter hand upptäcktes glädjen i att göra egen glass och sorbet. Efter besök hos släkt och vänner som driver gelaterior på Sicilien kom inspirerationen till att börja producera glass själv. Så här i början av säsongen har man ju fullt upp men det blir ju såklart än mer ju närmare sommaren vi kommer. Då går glassmaskinerna på full fart.

Flera av glassmakerna i disken känns ju såklart igen och några överraskningar som smultronsorbet, whisky och nämnda Valrhona. Speciellt smultronsorbeten visar sig fungera fint till Bar Italias sällsynt krämiga vaniljglass är en kombination som rekommenderas alldeles förtjust. Till glass funkar ju espresso precis så där som man kan önska sig. Sergio berättar att det är Solde i Malmö som står för rostningen av espressobönorna och att han valt dem just för att han tycker att deras kaffe är godast. Han får något drömskt i blicken när samtalet leder åt smaker, kvalitet och ingredienser och hans ögon fastnar långt ut över havet.

Till allt detta goda på Bar Italia adderas en fantastisk utsikt och vyer som sträcker sig ut över sundet, bron och en liten hörna av Ribersborgsstranden och Kallbadhuset. Allt ser ut som om det flyter längs stranden i det nästintill spegelblanka havet. Det kan väl knappast vara någon som badar i den här tidiga vårkylan. fast, varför inte förresten? För kan man sitta här på underbara Bar Italia och äta glass så skulle man kanske kunna ta ett dopp också. Men då får man nog ha en bastu precis runt knuten.

Till Bar Italia lär Vi absolut återkomma om och om igen av flera anledningar. I första hand för den goda glassens skull.

Bar Italia
Scaniaplatsen 3
Västra hamnen i Malmö

www.bar-italia.se

 

 

 

Rekommenderas