GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

NYHETER, REPORTAGE

Da Aldo – Ett Drömställe

Da Aldo är ett drömställe för oss GelatoÄlskare, men här hittar du även fantastiska fiskrätter, italiensk pizza och en massa andra godsaker på menyn. Att kärleken lockade Aldo Castiglione att flytta till Sverige och att han och Annika började göra gelato och espresso i Lilla torgs saluhall 1998 i Malmö är det ju såklart flera som minns. De flesta vet säkert också att de i dag driver Aldo Gelateria, Bar & Enoteca i Skanör tillsammans, men att det bara är Aldo själv som gör gelato utefter hur han själv vill ha den… det har kanske inte så många ens funderat över. För visst har flera av er som ätit gelato hos da Aldo förundrats över hur god, krämig och precis så där lagom luftig den är? Det är naturligtvis Aldos mångåriga passion och profession som är grunden till allt gott i glassdisken.

Allt sedan flytten från Malmö saluhall har Aldo funnit ett lugn på Skanörs huvudgata och da Aldo är ett säkert kort för både näsetbor och för ”turister” som oss. Flera helger är det understundom ringlande köer, ibland ända ut på trappan, men man blir alltid väl omhändertagen och behöver aldrig vänta för länge. Man kan ju alltid roa sig med att bestämma sig för vad för gelato det blir idag. Utbudet hos da Aldo är en precis lagom stor bukett gelatosmaker som lätt förvirrar en gelatosugen besökare. ”Pistageglassen lär vara något alldeles speciellt god här!” säger en kvinna då en annan som precis bestämt sig, plötsligt ångrar sig och väljer en kula pistage till sin strut. Det är svårt att bestämma vilken smak som är favoriten för alla sorter är förträffligt finslipade.

Det är självfallet ingredienserna som spelar störst roll men också vem som gör gelaton berättar Aldo. Redan när Aldo startade fanns tankarna på att göra en ”riktig” gelato, precis sådan den är i Syditalien närmare bestämt Kalabrien där Aldo kommer ifrån, och han delar gärna med sig och berättar hur han tänker kring det här med gelato och smakupplevelser. Att få smak, textur och lenhet i något som man bjuder vänner och barnen på. Att få dela en bägare med en favoritsorbet blir ibland som att dela med sig av minnen. Det är människors smakminnen – sådant som förknippas med sommar, möten, platser och händelser och sådant som gör en glad.

aldo17

Visste ni att Aldo Castiglione utsågs till Sveriges bästa barista år 2000

och att han sedan dess lärt och coachat många svenska baristor i tävlingar på alla nivåer?

När vi samtalar kring det här med glassens ingredienser visar Aldo bland annat den 100%:iga hasselnötpastan som han använder i hasselnötsglass. Vi använder bara speciellt utvalda rena ingredienser och produkter med väldigt hög kvalitet berättar Aldo vidare. Man måste alltid tänka på att få så bra resultat som möjligt. Har man en klar bild från första början på hur man vill att resultatet ska bli, då lär man sig oändligt mycket. Aldo visar innehållsförteckningar i de råvaror och innehåll som används. Lyft på locket och dofta säger han och luften kring oss doftar angenämt av nymalda hasselnötter. Det är ju viktigt att hasselnöt är hasselnöt och inget annat övertygar Aldo oss. Han har sett både det ena och det andra i innehållsförteckningar för liknande produkter. En ingrediens i glass kan uppgivits ha innehåll av pistagenötter men som har visat sig vara både jordnötter och konstgjorda extrakt istället och för att i slutänden ändå helt sonika deklareras som äkta pistageglass.

Men det finns ju såklart små problem med att göra gelato året runt med samma smaker. Tillgång och ingredienser förändras ju såklart med årstider. Det kan bli olika smaker på jordgubbar från samma leverantörer och olika sorter kan ge olika smak och annorlunda textur oavsett hur man bär sig åt och frånsett vilka erfarenheter man har sedan tidigare. På så sätt blir det ju ett äventyrligt kök och kunden kan inte alltid få precis det som fanns förra gången de besökte oss och smakade till exempel en chokladgelato. Det är såklart inte bara råvaror som är viktiga. Aldo berättar också att man varken bör ha grädde eller smör i gelato eftersom fettet dämpar smakupplevelsen och ger en hinna på tungan som hämmar smaklökarnas funktion.

Aldos bror besökte en gång gelaterian och hjälpte till med att göra glass. Han gjorde precis som Aldo berättat och slutresultatet blev underbart. Glassen såg ut som min gelato men det smakade inte som min, skrattar Aldo, utan blev helt enkelt bättre än den jag gör. Vi får under samtalet smaka några av de för dagen nygjorda smakerna. Speciellt pistageglass måste understrykas som alldeles extraordinärt god och vi blir bjudna på flera nostalgitripper. Bland annat serveras de klassiska smakerna i Aldos serverings-efterrättsskålar hassel, pistage, stracciatella och choklad och dessutom en sorbet med sublim söt fruktsmak.

Aldo berättar att strutarna importeras från Italien. När vi inte hittade någon våffelstrut som matchade mina önskemål här i Sverige så frågade jag mina kontakter i Italien och fann en leverantör i hemtrakterna och sedan dess får vi dem skickade därifrån berättar han. Struten är något som förgyller smakupplevelsen är den som bär fram smakerna, som kompletterar och lyfter fram innehållet med krispiga minnen och gör det till njutningsfest. Aldo beskriver upplevelsen som en fest skapat av minnen och kärlek.

Alla besökare är glada och nöjda utom en stackars tax som av någon anledning hamnat mitt i ingången med koppel och allt. Hungrig är den dessutom och vill hälsa på alla som passerar både ut och in. Vi däremot sätter oss utanför och avnjuter både sallad, varma mackor och avslutar så med ännu en pistageglass och en god espresso. Till er som inte provsmakat Aldos gelato kan vi bara säga: Gör det!

tax

 

Da Aldo ligger på Mellangatan 47 i Skanör

Under vinterhalvåret är det stängt hos Da Aldo men öppnar igen i Påsk 2016

Läs om öppettider och hur du hittar dit Här!

Da Aldo

 

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.