GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KONDITOR, NYHETER

GLASS SM 2018 vanns av Kenneth Erlandsson på Snö! STORA GRATTIS!!!

Idag den 25e April vann Kenneth Erlandsson på Snö de prestigefyllda tävlingarna i 2018 års upplaga av Glass SM, Sveriges officiella mästerskap i glasstillverkning.
Precis om tidigare år sker de tuffa tävlingarna inför publik på GastroNord-mässan och deltagarna var professionella glasstillverkare. Och mästartiteln vann alltså, Kenneth Erlandsson på Snö – för andra gången. Tredjeplatsens brons gick till Glassbaren i Bräcke. Men vem fick andraplatsens Silver?

Även 2016 tog Kenneth Erlandsson hem Glass-SM och det var lika härligt att vinna igen, säger Kenneth.

– Jag är så himla glad! Det är verkligen roligt och utvecklande att tävla och grotta ner sig i smaker så in i vassen. Och självklart kom jag hit för att vinna. Men detta är nog sista gången för det är också lite plågsamt. Man lägger så mycket tid och sover knappt på nätterna.

Arla sponsrar tävlingen som ordnas av Stockholmsmässan och konditormästare Tony Olsson. Den avgjordes inför publik på GastroNord i Stockholm. Totalt tävlade 15 professionella glasstillverkare i fyra smakkategorier: fior di latte stracciatella, caramel, sorbet med smak av valfri drink och glassmästarens favorit.

Vinst som betyder mycket

Juryn består av några av Sveriges skickligaste konditorer. De delar ut guld, silver och brons i varje smakkategori och den tävlande med totalt sett flest poäng vinner hela Glass-SM.

– Första gången jag vann betydde det enormt mycket. Jag fick massvis med publicitet och positiv uppmärksamhet. Vi får se vad min andra vinst kommer att betyda. Men roligt är det i alla fall och nu har jag två Arlakossor. En som kan stå på Kvarnholmen och en på det nya stället på Odengatan.

Får tävla i Italien

Kenneth Erlandsson vann även smakkategorin ”glassmästarens favorit”. Nytt för i år är att den vinnaren går vidare för att representera Sverige i Gelato World Tour Challenge i Italien. Kenneths favorit som föll hela juryn i smaken var Bronte-pistage med saltrostade mandlar och rosmarin.

– Ett citat om betydelsen av vinsten och något annat roligt som finns att berätta av just den vinnaren i ungefär den här längden. Ett citat om betydelsen av vinsten och något annat roligt som finns att berätta.

I år kommer dessutom vinnaren i kategorin ”glassmästarens favorit” gå vidare och representera Sverige i Gelato World Tour Challenge. Det priset gick till Förnamn Efternamn på konditorinamn i stad med smaken Namn på den smaken.

(info och text lånad från arla.se)

Tävlingen var uppdelad i följande grenar och kategorier:

Fior di Latte Stracciatella – traditionell mjölkglass utan vaniljsmak, med bitar av choklad. Presentation i breda kantiner.

Caramel – med valfri topping. Presentation i breda kantiner.

Drinksorbet – En sorbet med smak av valfri drink. Valfri presentation men tänk Glasscoupe med sorbet på drinktema. Tävlande tar med eget uppläggningsglas/bägare. Tävlingsbidraget kan, men behöver inte, innehålla alkohol. Sorbeten som presenteras i glaset/bägaren ska ha sorbetkonsistens. Utöver det så är det ok  att använda sig av lite frukt, bär och en chokladdekor om man vill. När man tömmer ut sorbeten så gör man det i vanliga smala kantiner.

 • Glassmästarens favorit –i denna kategori tävlas med egen valfri smak, sorbet eller glass. Valfri presentation i breda eller smala kantiner 
Nytt för i år!
 • Vinnare i kategori Glassmästarens favorit går vidare till finalen i Gelato World Tour Challenge, för att där representera Sverige.
 • 1:a-pris, tillika Svensk Glassmästare 2018, vinner 10 000 kr att använda till en valfri glassutbildning, en arbetsrock broderad med ”Svensk Glassmästare” samt en vandringspokal.
 • För att kunna vinna titeln Svensk Glassmästare 2018 måste man ställa upp i minst tre kategorier.
 • Ställer man upp i fyra kategorier så räknas poängen från de tre bästa kategorierna.
 • Guld-, silver-, och bronsvinnare i respektive kategori erhåller diplom och dekaler.

Glass och sorbet som blir över efter bedömning kommer att delas ut till publiken!

Varje glassmak bedöms och ger diplom enligt följande poäng:

 • 
37-40 poäng ger diplom i Guld
 • 
33-36 poäng ger diplom i Silver
 • 28-32 poäng ger diplom i Brons

Poängen viktas till smak 60 % och konsistens/struktur 40 %

Tävlingsinformation

 • Glass-och sorbetblandningen tillverkar den tävlande på hemmaplan och tar med till tävlingen.
 • Glassarna och sorbeter fryses på plats.
 • Chockfrysar, displayer samt glassmaskiner från Carprigiani och Valmar för 4 kg glassbas kommer att finnas på plats.
 • Glass och sorbet som blir över efter bedömning kommer att delas ut till publiken!Schema för frysning och presentation till juryn meddelas veckan före tävling. 
  Glass-SM är ett samarbete mellan Föreningen Årets Konditor och Stockholmsmässan.
Juryn består av erfarna glassmästare och konditorer från Föreningen Årets Konditor.

Tävlingsledare
: Konditormästare Tony Olsson
 (tony@konditorlandslaget.se

)

Samarbetspartners
: Arla
Föreningen, Årets Konditor
, Primulator, Carprigiani,Repro/Valmar

Tävlingen arrangeras av Stockholmsmässan. glass-sm@stockholmsmassan.se

25/4 på Stockholmsmässan, under GastroNord där man säkert kan få sig en ordentlig och utsökt fika, goda maträtter, fantastiska maträtter, enormt mycket kontakter och såklart utsökt glass, sorbet och underbart delikat gelato – allt i mästarklass!! 😀

 

mer info på gastronord.se

 

Rekommenderas