GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

GLASS

Glassbakelse med smak av Nobelfesten

”Spektakulär men inte svår att göra. Momenten är många, men det mesta kan förberedas. Vi lovar att den kommer att göra succé. Vill du förenkla, eller om du inte har glassmaskin, kan du byta ut skogsbärsglassen mot färdig sorbet med t ex svartvinbärs-, hallon- eller blåbärssmak.” (från Allt om mat se länk nedan)

8 person
Ingredienser
Glassbakelse
1 dl     strösocker
2 st     äggulor
1 st     ägg
2 dl     standardmjölk
2 msk     vetemjöl
1 st     äggvita
2 dl     vispgrädde
1 st     äggvita
100 g     hallon
110 g     blåbär
3 msk     strösocker till karamelltak

Skogsbärsglass
100 g     hallon
110 g     blåbär
100 g     maraschinokörsbär
2 dl     standardmjölk
1 dl     vispgrädde
0,75 dl     strösocker
2 msk     honung
Portvinssås
2 dl     rött portvin

Chokladflarn (ca 20 st)
1 st     ägg
0,75 dl     strösocker
0,5 dl     vetemjöl
1 msk     kakao

Friterad pasta
1 pkt     färsk tagliatelle
2 msk     majsolja
2 msk     florsocker
Till garnering
1 pkt     ev färska skogsbär

Tillagning
1. Glassbakelse: Vispa hälften av strösockret med äggulor och ägg.
Blanda mjölk och mjöl i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Vispa ner äggvispet och sjud 3-5 min under omrörning till en tjock kräm. Låt svalna.

2. Vispa äggvitan till fast skum. Tillsätt resten av sockret till äggvitan lite i taget. Vispa grädden.

3. Blanda den kalla äggkrämen med grädde och äggvita.

4. Lägg bär i botten på utstickare eller i små formar klädda med plastfolie – eller tillverka egna utstickare av overheadfilm (6-7 cm i diam). Fördela smeten ovanpå bären.
Frys minst 2-3 timmar.

5. Skogsbärsglass: Finfördela alla bär i mixer eller matberedare.
Passera bären i en sil. Blanda mjölk, grädde, strösocker, äggvita och honung. Kör allt i glassmaskin ca 20 min. Ställ in i frysen.

6. Portvinssås: Koka ihop portvinet tills det är simmigt och knappt hälften återstår. Låt kallna.

7. Chokladflarn: Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker.
Blanda mjöl och kakao och rör ner i äggvispet. Stryk ut massan tunt i 8-9 cm stora rundlar på bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 3-4 min, passa noga så att de inte bränns.

8. Friterad pasta: Hetta upp olja till ca 175° i tjockbottnad kastrull.
Fritera lite i taget ca 1 min. Den ska inte få färg, bara bli hård.

9. Vid serveringen: Ta fram glass och glassbakelse och låt den temperera i kylskåp minst 30 min.

10. Ställ glassbakelsen på tallrikar. Strö över socker och karamellisera med en liten brännare. Gör kulor av glassen och garnera med pasta, chokladflarn och eventuellt några färska skogsbär.
Droppa på lite portvinssås

ett recept från alltommat.se

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.