GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR

GLASSRÅN

 

Gör egna glassrån hemma, Antingen i ugnen eller i ett  järn för våffelrån. (se länk)

Ingredienser till ca 8 st strutrån:
1 ägg
1/2 dl strösocker
1 dl vetemjöl (60 gram)
1 msk solrosolja

Så här gör du:
Sätt igång ugnen (ca 200 grader) eller starta våfflerånjärnet.
Om du använder ugnen kan man göra plats för ungefär två våfflor per bakplåtsppaper.
Det är inte så krångligt men kan beskrivas som om man gör pannkakor i ugnen och går otroligt snabbt att grädda när man väl fått upp ångan (på sig själv då alltså, inte ugnen).

Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Vispa därefter ner mjöl och oljan. Blanda väl. Låt smeten svälla något. Den ska inte bli för lös om du vill grädda i ugn, utan mera åt det bredbara hållet. Bred ut rånvåffelsmeten på bakplåtspappret  i två lagom tunna och lagom runda ”plättar”

När ugnen är uppvärmd är det så dags att grädda rånen. Efter 3-4 minuter har de fått fin färg. Håll koll på dem, de bränner snabbt. Ut med första plåten och in med nästa när du pillat loss rånplättarna. Rulla dem till strutar innan de svalnar. Det funkar såklart att göra andra former om man är hyfsat snabb. Fyrkantiga korgar eller ”muffinsform” eller att göra mindre flarn att ha till glass blir bra det också.

(OBS. Lite fusk är det med rånen på bilden..för de är inte bakade hemma. Men bli inte ledsen för det, för dina kommer att bli ännu snyggare! Och godare!)

Rekommenderas