GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

RECEPT MED MASKIN

GOTT NYTT ÅR

 

med

ÄppelCiderSorbet

En riktigt god sorbet till ett riktigt gott nytt årsfirande med en riktigt god Äppelcidersorbet och färska bär - eller varför inte äppelchips. GOTT NYTT 2020!

Det här behöver du till 4 portioner

  • 1 gelatinblad
  • 375 ml torr cider (eller mousserande vin)
  • 2 – 3 msk juice från citron
  • 1 äggvita

Sockerlag

  • 2 1/2 dl vatten
  • 3 1/2 dl socker
  • 2 dl färsk mynta
  • 60 g glykos
  • Blåbär, granatäpplekärnor eller mango kompott.

så här gör du sockerlagen:
Värm vatten, socker och myntabladen i en kastrull och tillsätt glykos och koka upp blandningen. Sila och låt lagen svalna.

så här gör du sorbeten:

Krama vätskan ur gelatinbladet och lägg det i en kastrull och häll över 1/2 dl sockerlag (för 4 port), värm lätt tills det att gelatinet smält. Tillsätt och för ner glykoset.

Blanda med resten av sockerlagen, cidern och citronjuicen. Sila (om det behövs vill säga) och ställ blandningen kallt. Sätt den i kylen en stund tills den är ordentligt sval.

När ciderlagen är riktigt kall så vispar du äggvitan och blandar, vänder den ner i smeten. Kör blandningen 30-45 minuter i en glassmaskin.

Även en tät form insatt i frysen med gladpac-plast över sorbetsmeten kan också funka. Formen som ställs in i frysen och du kollar till den och rör om då och då. Glömmer du bort den så blir det lätt en granité i stället. Så rör och blanda runt blandningen i formen då och då – för det tar några timmar i frystid innan du kan servera sorbeten, eller graniten. 🙂

Sorbeten serveras med fördel i tjusiga glas med några färska bär, fruktbitar eller varför inte granatäpplekärnor.

Rekommenderas