GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

REPORTAGE

Hallonodling i Norra Björstorp

Efter en stunds körning på slingriga vägar och böljande landskap hittar vi på GlassAkademin fram till den natursköna Hallonodlingen i Norra Björstorp som är en del av Brösarps norra backar i Skåne. Väl framme går jag omkring bland bärbuskar och tittar ut över odlingen som ligger väldigt naturskönt. Efter några minuter kommer paret Anders Möller och Helen Malm Möller som driver odlingen. Vi sätter oss på en skuggig plats med landskapet som bakgrund.

Hur startade odlingen? I början på 80 talet kände paret att de skulle vilja starta en egen odling och på rekommendation av Lantbruksnämnden så påbörjades tankeprocessen och de första hallonplantorna sattes i november 83, berättar Anders. Då hade de odling både i Tomelilla och Norra Björstorp och de sålde endast plockade bär. Odlingarna blev inom kort populära och trycket på självplock ökade och tog över. I dag är det självplockning och beställningar som utgör verksamheten och de bär som finns till buds är hallon, svarta-, röda- och vita vinbär, jordgubbar och krusbär. Dock är det 95 procent av odlingen som är hallon. Helen berättar att dagens odling är lagom stor för paret att sköta då Anders även driver konventionellt jordbruk.

Hur ser en helt vanlig dag ut för er? Vi vill alltid täcka in dagens beställningar innan klockan 09.00. innan odlingen öppnar upp för allmänheten och därefter finns vi tillhands på odlingen. En beställning kan vara på alltifrån 2 st lådor till 40 st. En låda utgör 250 gram. Vem är kunden? Det är först och främst privatpersoner men vi har också en del fasta kunder som t ex gårdsbutiker, Havängsbodarna i Kivik, Kafé Smulan i Brösarp och Österlenglass m fl. På så vis har vi ett närproducerat förhållande till våra kunder och vi kan erbjuda färska men även frysta bär.

Ser ni någon trend bland olika bär? Hallon är väldigt populärt tillsammans med de andra bären. Det som vi får förfrågningar om är krusbär. De är svåra att hitta ute i handeln och nostalgin från mormor och morfars trädgård gör kunden nyfiken. Vi har därför ett antal olika sorter. Ett trevligt evenemang är Krusbärsfestivalen i Skillinge menar Helen. Andra frågor som ställs från kund är frågor kring recept och då kan vi bland annat hänvisa till vår hemsida.

Vilket är det minst gynnsamma vädret för en bärodlare? Utan tvekan är det åska och då är det förändringen i lufttryck som skadar bäret dvs varmt och fuktigt. Ett annat problem är en mild förvår och att en plötsligt köldknäpp sätter in. Då skadas busken eftersom den påbörjat sin växtperiod.

Innan vi avslutar intervjun hos det trevliga paret Möllerπ går vi ut i odlingen och jag får smaka några utsökta Glen Ample hallon med härlig sötma. Om en vecka är de flesta hallonen redo att plockas om vädret håller i sig menar Anders och Helen. Då kommer folk att strömma hit och inte helt ovanligt får vi familjer som kommer i nya generationer vilket är fantastiskt kul.

Inför nästa sommar kan vi på GlassAkademin rekommendera alla bärälskare att besöka den pittoreska odlingen i Norra Björstorp och varför då inte passa på att ta en picknick i gröna. Besök gärna hemsidan där ni kan hitta recept med mera.

hallondlingen-brosarp.se

hallonI Sverige odlas hallon på 175 hektar av drygt 150 företag.
Totalt skördas cirka 300 ton hallon per år,
vilket motsvarar cirka 30 g svenska hallon per person och år.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.