GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Kardemummaglass med Kanelkolasås

En hemgjord Kardemummaglass med Kanelkolasås summerar allt det goda med kanelbullar i en episkt läcker glassdessert som få lär glömma i första taget. Vem behöver kanelbullar? Nej. Kardemummaglass och kanelkolasås ska det vara hädanefter.

Det här behöver du:

5 st Äggulor
3 dl Vispgrädde
3 dl mjölk (3 % ig)
1 dl Strösocker
1 msk Kardemummakärnor

 

Så här gör du Kardemummaglass.

1. Stöt kardemummakärnorna i en mortel.

2. Hetta upp grädde, mjölk och kardemumma tills det nästan kokat upp- rör om under tiden.

3. Ta av kastrullen från värmen och låt bladningen svalna något och sila bort kardemummakärnorna.

4. Vispa äggulor och socker tills smeten är vit och pösig. Dofter vispar du ned gräddmjölken i äggblandningen och blandar ordentligt.

5. Häll tillbaka i kastrullen och värm sedan upp allt under ständig omrörning tills smeten börjar tjockna (ca 83°C). Använd gärna termometer. MEN…Låt absolut inte smeten koka!

6. Sedan släcker du värmen helt och vispar tills glassmeten svalnat helt. Använd gärna ett vattenbad.

7. Ställ därefter in smeten i kylen så att den blir riktigt kall, gärna över natten. Då mognar smakerna ordentligt.
8. Sedan är det dags att frysa smeten i glassmaskin. Kör tills den är klar.

Servera eller sätt in i frysen.
Att ha till? Den läckra kanel-kolasåsen med smak av kanel och en touch havssalt! 

Det här behöver du
2.5 dl Vispgrädde
1 dl Strösocker
1 dl Sirap Ljus
0.5 tsk Havssalt
1 tsk Kanel Malen
1 krm Vaniljsocker

så här gör du:
1. Häll grädden i en kastrull och bland ihop med socker och sirap.
2. Koka upp och låt puttra tills blandningen har tjocknat.
3. Testa om såsen är färdig genom att hälla ett par droppar i ett glas kallvatten. När det går att forma mjuka kulor är såsen klar.
4. Dra kastrullen från plattan och tillsätt havssalt, kanel och vaniljsocker. Servera genast!

Rekommenderas