GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

LemoncurdGlass med Blåbär och kondenserad mjölk

LemoncurdGlass med Blåbär och kondenserad mjölk är SOMMARDESSERTEN som får dig att minnas alla ljuva sommardagar som varit och som får dig att njuta lite extra mycket alla sommardagar framöver också. Lemoncurd är en god citronkräm som är god till att göra glass med(se nedan) men du kan även ha den till tårtor och bakelser eller på scones. Glass och blåbär är aldrig fel och tillsammans med lemoncurd blir det extrapoäng i fantastiskt njutbarhet. Yum, Yum, Yum!!!

det här behöver du till att göra Lemoncurd
3 st ekologiska citroner
1,5 dl strösocker
50 g smör
1 msk maizena
2 st ekologiska ägg
2 st ekologiska äggulor

så här gör du Lemoncurd
Tvätta tre citroner noga och torka av dem. Pressa ur citronerna och häll upp juicen från två av dem i en kastrull. Koka upp citronjuicen från två av citronerna tillsammans med  cest från alla tre, ihop med strösocker och smör. Därefter silar du bort du bort cesten och små skalbitar och eventuella kärnor. Släng kärnor och skal och blanda sedan samman maizena med saften från den tredje citronen och blanda samman allt.

Vispa äggen och rör ner dem i citronblandningen i kastrullen och värm upp den under omrörning, eller långsamt vispande, på spisen och sjud citronkrämen tills den tjocknar. När det blivit en lagom tjock och len kräm är lemoncurden klar. Men rörom så att den inte klumpar sig.

När den är klar häller du över lemoncurden i en ren skål eller ren burk med lock och låt svalna. Sätt in i kylen tills den ska användas.

det här behöver du till att enkel göra en Glass med kondenserad mjölk och Lemoncurd.
6 dl vispgrädde
0,75 dl söt kondenserad mjölk
0,5 citron, rivet skal(cest) och saft
1,5 dl lemoncurd (köpt eller hemgjord – recept hittar du ju ovan)
2 dl Blåbär

så här gör du Lemoncurdglass
Vispa grädden fluffig men inte så hårt. Därefter vänder du ner den kondenserade mjölken och smaksätter med rivet citronskal.
Pressa citronsaften i lemoncurden och rör om. Ringla ner lemoncurden i gräddsmeten med hjälp av en gaffel.

Kör smeten i glassmaskinen tills den fått lagom konsistens (blanda ner lite av blåbären när glassen är klar.
eller häll upp smeten i en skål eller form och låt stå i frysen i minst 5 timmar tills glassen är fryst.
eller häll upp glassen i en plan form eller i små kaffekoppar, då kan du korta frystiden något. Glassen är god även lätt fryst.

Servera glassen toppad med lätt mosade blåbär och hackade rostade nötter eller flagad mandel.

 

 

bilden är lånad av home & plate

Rekommenderas