GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR

MARÄNGSWIZZ

 

Ingredienser till 4 portioner

1 påse Schweiziska maränger
2 st bananer
1l vaniljglass
2 dl grädde
Chokladsås

Så här gör du en klassisk choklad-sås med lite extra smak av Grand Marnier-likör. Det går ju såklart att göra andra varianter på chokladsås att ha till swissen.

Ingredienser till 4 portioner:

2 dl blockchoklad
25 cl grädde
25 cl mjölk
2 cl Grand marnier (eller annan likör. Kahlua funkar finfint det med men vi har också provat olika sorters smaksatta syrups som finns i handeln.)

Det finns två sätt att göra detta på. Värm grädde under omrörande i en kastrull på låg värme. Krossa chokladen och lägg i krosset och låt de smälta ner i grädden medan du rör. En tesked smör gör att smakerna lyfter och chokladen blir lenare. Smaka av med valfri likör. En liten skvätt (1 tsk eller 2 brukar räcka till fyra portioner).

Vill gästerna ha mer får de hälla på själva efteråt….

Det andra sättet är att blanda 2 dl grädde med önskad mängd kakao, förslagsvis 3 matskedar, och önskad mängd socker, förslagsvis 1 till 2 matskedar råsocker. Värm blandningen på låg värme under vispning i en stabil panna tills chokladsåsen reducerats till önskad konsistens och smak.

I bägge fallen funkar varm chokladsås alldeles utmärkt som glasstillbehör men det går också att spara såsen kall i kylskåp i några dagar. Hur man nu skulle lyckas med det?

Marängswissen görs så här:

Skiva jordgubbarna och vispa grädden. Varva sedan jordgubbar, vispad grädde, vaniljglass och chokladsåsen efter egen smak. Man kan med fördel ha hallon, jordgubbar och björnbär istället för banan. Eller varför inte lite av varje?

Klassiskt smarrig efterrätt för barn, vuxna barn och barnsliga vuxna.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.