GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

AUSTRALIEN, GLASSTÄLLEN

N2 – mästerligt kool gelato med flytande kväve

 

Innovatörerna på N2 har tagit glasstillverkningen ännu ett, eller egentligen flera, steg till än vad som annars är brukligt. Först och främst kallar de sig själva Gelato-teoretiker och Gelato-forskare och beskriver sig själva som ett galet irriterande gäng som jämt och ständigt skapar nya smaker och kombinationer som tidigare bara funnits i fantasi. Men med hjälp av flytande kväve så går det mesta att fixa och det är bara de själva som kan sätta gränserna. Egentligen finns det inga gränser. Målet är inte bara att göra hälsosamma och fettsnåla produkter som möjligt. Nej, i grunden är det att alltid skämma bort kunden och ge gästerna vad de önskar och lite till på samma gång som man överraskar med något extra.  Allt det du inte trodde var möjligt att kombinera till en gelato eller sorbet gör de på N2.

De använder såklart alltid helmjölk och färsk grädde från de lokala mejerierna, färska frukter och örter och nya, ibland konstiga och knasiga ingredienser men alltid gjort med allt som finns att få och utefter det som finns för säsongen. Förfarandet bidrar då naturligtvis också till att utbudet befinner sig i ständig utveckling med nya smaker, kombinationer och upptäckter på menyn.

Men varför använder de flytande kväve på N2? Först var det ju nyfikenhet,  teorier och ren vetenskap som låg bakom idén om att starta ett ställe som tillverkar och serverar gelato och sorbet som är gjord med hjälp av flytande kväve. De lär sig nya saker dagligen och förutom det faktum att det ser riktigt coolt ut nä de gör glass så är det egentligen först och främst att se till vad kundens önskemål som står främst.

Det ser ut som en korsning mellan konst och vetenskap men flytande kväve har fler poäng än att det ser koolt ut. Det är stora fördelar med att göra mikrostruktur (som glass är) av iskristaller, luftbubblor, fett, socker och mjölkproteiner. Det flytande kvävet påskyndar allt och gör att den vanliga gelatotillverkningsprocessen endast tar några sekunder emot vad det gör i vanliga fall, Annars kan det ta upp till en halvtimme/trekvart att göra en laddning glass. Istället blir resultatet att man får otroligt jämn och len gelato med exceptionellt fin textur. Din gelato görs direkt efter din beställning och serveras med perfekt temperatur -6°C och med Färskhetsgaranti!

Är det säkert att arbeta med flytande kväve? Ja. Kväve är inte giftigt, det är inte brännbart och dessutom utgör ju kväve 78.09 % av jordens atmosfär (wikipedia)

Men får man inte frysskador, eller brännskador när tillverkar glassen eller när man äter gelato som är alldeles färsk? Nej. Flytande kväve avdunstar direkt när det kommer i kontakt med något som är varmare och försvinner alltså innan du ens hinner skopa något av din gelato eller sorbet. Såklart har alla som handhar glassproduktionen hos N2 rigorös utbildning, och man följer speciella rutiner i förfarandet med glass-smeten – så det finns ingen som helst risk att något oväntat eller skulle hända. (kokpunkten för flytande kväve är – 196C)

 

N2 – Melbourne
329 Brunswick St,
Fitzroy VIC 3065
melbourne@n2extremegelato.com.au

N2 – Sydney
43/1 Dixon St‎
Sydney NSW 2000
sydney@n2extremegelato.com.au

N2 extremegelato Paris
Established in 2016 and situated in the heart of Paris, it’s our first daring leap overseas.

12 Rue Des Lombards
paris@n2extremegelato.fr

Öppet
Sun-Wed: 3PM – 11PM
Thu-Sat: 3PM-12AM

 

logo
n2extremegelato.com.au

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.