GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR

NÖTKROSS

 

Ingredienser

1 dl nötter, mandlar, blandade nötter eller till exempel solrosfrön. Blanda efter eget huvud och smak
1 dl strösocker
1 klick smör

Så här gör du:

Skålla 1 dl nötter. Det vill säga om det nu är hela hasselnötter eller mandlar med skal. Därefter pillar du bort skalen så gott det går. Därefter rostar du nötterna, mandlarna eller fröerna i en stekpanna tillsammans med 1 dl strösocker och en lite klick smör tills de har fått en lätt gyllene färg.

Därefter strös nötterna, mandlarna över ett bakplåtspapper på en plåt för att svalna. När allt svalnat så att du kan ta på nötsockerblandningen delar du det i småbitar för sedan mixa det grovt. Det fixar du lättast i en matberedare eller med en stavmixer som klarar lite hårdare tag (som nötter och is). Själva använde vi en blender med pulsmixning.

Blanda ner nötkrossen som virvlar i vanilj- eller chokladglass eller använd den som tillbehör till glassen –  men det är ett gott tillbehör till andra efterrätter också. Blåbärspaj till exempel.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.