GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

REPORTAGE

VALMAR – knutpunkten för glass

Valmar i Malmö är knutpunkten för glass. Glass är alltid målet, hemma som borta… Passion!  GlassAkademin har gjort ett besök hos Valmar i Malmö för att få en inblick hur frysar och inte minst glassmaskiner fungerar. Mats på Valmar i Malmö har hand om Sveriges enda Gelato Academy. I huvudsak säljer och leasar Valmar ut glassmaskiner, frysar och kyldiskar till produktionsställen och i vår lanserades även den lilla stora glassdisken Il Carapone.

Gelato Academy fungerar som utbildningsställe och en träffpunkt i ett och samma drag. Proffs och nybörjare samlas och lär av varandra och utbyter kunskap i glatt humör. Det riktigt vibrerar av passion på Valmar när Mats berättar vad de gör samtidigt som branschfolk diskuterar runtomkring oss i den välfyllda lokalen. Konditorn Carina Ahlin finns även på plats denna dag och bjuder på alldeles ljuvlig nygjord jordgubbssorbet. Hon berättar kort om sin bakgrund, att hon bland annat jobbat som pastry chef på restaurangen Aquavit i New York, om hennes arbete på Kobia och kopplingen till Valmar innan hon fortsätter med de andra åhörarna.

I en kyl finner vi Mats´ favoritglass Pistage och en egenhändigt tillverkad Daim-glass. Kärlek och passion till det man gör är lika viktiga ingredienser som vad som finns i glassen. Här är alltid fullt upp, säger Mats. Speciellt så här i början av säsongen blir det en hel del nya glassfrysar och maskiner som skeppas ut.

Det är viktigt att maskinerna håller hög kvalitet och sköts som de ska. Allt sådant lär vi ut till var och en som har våra maskiner. Man skulle kunna tro att glasstillverkning och maskiner är något oföränderligt och att man gör som man alltid gjort men det kommer hela tiden nya lösningar och bättre maskiner. Senare års efterfrågan efter KRAV, närodlat och naturliga råvaror i glassen och kringprodukterna har också lett till att det även kommit nyheter på ingredienssidan och Mats berättar att det säljs en hel del småprylar också som formar till att göra glassbomber och tårtor med sorbet.

Det är med ett sinne fyllt vänskaplig värme som jag ger mig ut i eftermiddagens vårsol och snålblåst för att ta mig hemåt. Tankarna snurrar kring hur man gör gelato, hur proffsiga maskiner fungerar och, hur nördigt det än kan låta, förundran över vilken roll tjusiga kyldiskar kan spela i de här sammanhangen. Framför allt är jag smittad av ännu mera passion för det som Valmar knyter samman med Gelato Academy… nämligen glass, gelato och sorbet.

valmarCarinaoMats

VALMAR SCANDINAVIA AB
Sturkögatan 12
211 24 Malmö
Sverige
+46 406355236
mats.p@valmar.se
servicev@valmar.se
valmar.se
valmarloggaBlue

Rekommenderas