GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

TILLBEHÖR

LAKRITSFESTIVALEN 2018 – 10 årsjubilerar

 

Lakritsfestivalen är Sveriges årliga mötesplats för lakritsälskare, en fest fylld med goda smakupplevelser, spännande aktiviteter och ny kunskap om lakrits.

Lakritsfestivalen 10 år – Världens största lakritsfest!

Lakritsfestivalen, Lakritsi- & Salmiakkifestivaalit, arrangeras även i Finland. Som förra året hittar ni oss på Wanha Satama på Skatudden i Helsingfors den 11-12 november. Läs mer på www.lakritsifestivaalit.com
Arrangör av festivalen både i Stockholm och i Finland är Tuija Räsänen som driver butiken Choklad & Lakrits i Stockholm.
Historik

2009 
Lakritsfestivalen anordnades för första gången 2009 då Tuija ville skapa ett event för alla som gillar lakrits. Det var tänkt att bli en samlingsplats för både branschen och lakritsälskarna. Den första festivalen ägde rum i en lokal på Kammakargatan i Stockholm. Att det var en festival som fyllde ett behov blev tydligt då besökarantalet redan det första året översteg 1300.

2010/2011 
Året efter anordnades festivalen i lokaler på det större och rymligare Hotell Norrtull och besökarantalet tredubblades till cirka 4000 personer. Även 2011 hölls festivalen på Hotell Norrtull och besökarantalet översteg detta år 5500 personer. På grund av det stora trycket från besökarna var vi tvungna att leta nya och större lokaler till kommande år. Sveriges favoritlakrits korades för första gången och vinnaren blev Tyrkisk Peber från Fazer.

2012 
Vi flyttar till Münchenbryggeriet och drygt 7000 lakritsälskare besökte då festivalen. Sveriges favoritlakrits 2012 blev Lakrids A från Lakrids by Johan Bülow.

2013
För att kunna ta emot ännu mer besökare 2013 valde vi att återigen byta lokal, till Annexet vid Ericsson Globe. 50 utställare medverkade på 3700 kvadratmeters yta och drygt 9000 besökare kom. På plats fick de blanda annat möjlighet att gå på provningar, smaka mängder av olika lakritssorter och testa spa-behandlingar med lakrits.

Under Lakritsfestivalen utsågs även Sveriges favoritlakrits 2013, vinnaren blev Salmiakkola från Desserter utan gränser.

2014 
Nästan 10 000 besökte Lakritsfestivalen 2014 som återigen ägde rum på Annexet. Salmiakkolan från Desserter utan gränser blev även detta år Sveriges Favoritlakrits. Detta år blir även starten för en Lakritsfestival i Helsingfors.

2015-2017
Lakritsfestivalen 2015, 2016 och 2017 ägde åter igen rum på Annexet vid Ericsson Globe och besöktes av 11 000 besökare.

2018
Tionde festivalen, 10-års jubileumet, kommer att äga rum åter igen på Annexet den 14-15 april 2018.

Varmt välkommen till en värld av lakrits – En över 2 000 kvm stor fest med lakrits i alla dess former! Lakritsfestivalen firar den 14-15 april 2018 på Annexet vid Ericsson Globe sin tionde festival. Det blir en helt speciell festivalupplevelse med extra guldkant. Festivalen bjuder på lakritsinspirerade aktiviteter för alla åldrar och sinnen. Smaka, smaka, smaka – och köp hem dina nya favoriter.

Tio år med Lakritsfestivalen 
Festivalarrangören Tuija Räsänen är aktuell med boken Tio år med Lakritsfestivalen som släpps den 9 april. Tider för boksignering under Lakritsfestivalen kommer. Här går det att förbeställa boken!
Festivalscenen
Lakritsfestivalens populära scen är festivalens hjärta. För femte året sponsras scenen av Nammi Godis. De tar med sig även i år med sig konferencieren Lina Skandevall. Scenprogrammet släpps inom kort.

Var en smakdomare – Sveriges Favoritlakrits 2018
 Vilken är årets populäraste lakrits? Nu är nomineringsperioden av Sveriges Favoritlakrits 2018 över och fem finalister är framröstade. De går nu vidare till finalen som genomförs på årets festival. Där kommer vi att ha smakprover från finalisterna och ni festivalbesökare får vara smakdomare. Vinnaren presenteras på scenen söndagen den 15 april kl. 15.00. Här är årets favoritfinalister!

Speedlakritsprovning med vin! 
Den första Lakritsfestivalen 2009 invigdes av Elisabeth Johansson, kock, OS guldmedaljör som konditor och författare till många kokböcker bland annat flera med lakrits.
På årets jubileumsfestival håller hon en speedlakritsprovning med vin – 10 snabba provningar per dag vid scenen. Hämta din provningslakrits i Lakritsbåtens monter vid scenen och hoppa in på provningen.

KONSTAUKTION Jubileumstavla av konstnären Mia Stolpe
På Lakritsfestivalen auktioneras en jubileumstavla ut skapad av den svenskaustraliska konstnären Mia Stolpe. Det är en del av ett samarbete med Lakritsfabriken i Ramlösa som under festivalen presenterar en ny serie presentförpackningar med motiv från svenska städer. Intäkterna från auktionen av tavlan, som visar Stockholm och Lakritsfestivalen 10 år, går oavkortat till Hand in Hand. Organisationen bekämpar fattigdom och barnarbete genom utvecklingsprogram inriktade på entreprenörskap. Auktionen inleds på Tradera i början av april och avslutas på Lakritsfestivalen med en live-auktion som startar kl 14.30 söndagen den 15 april.

Workshop: Gör din egen lakrits
Tillverka din egen lakrits med hemkunskapsläraren och restaurangkonsulten Inka Valima från Finland. Under hennes populära workshop får du göra lakrits och bekanta dig med de råvaror som behövs. Den färska lakritsen kan sedan smaksättas och tas med hem. Workshopen är 45 min lång och ges på engelska.

Föreläsning: From liquorice root to liquorice food
Ruitenberg BasIQs har under 75 år forskat om lakrits. Deras huvudaktivitet är strategisk handel med lakritsextrakt. Råvarorna köps in i bl.a. Kina, Mellanöstern och Amerika och transformeras till teknologiskt högkvalitativa ingredienser i Nederländerna. Som flytande mix eller pulver levereras de till godisbranschen i hela Europa. På festivalen kommer de hålla föreläsningar på engelska och dela med sig av sin stora lakritskunskap.

Boken Lakritspojken
 ”Om världen hade varit av lakrits hade han velat vara kung! Så mycket älskar han seg, svart lakrits. Ja, knaprig lakrits också. Söt lakrits. Salt lakrits.” I barnboken Lakritspojken drömmer en pojke om att bygga en båt. Med hjälp av en vän leder hans fascination för lakrits och godis honom så småningom in på rätt väg. På Lakritsfestivalen blir det högläsning ur boken på scenen. Välkomna också till

Lakritspojkens monter där det går att köpa både boken Lakritspojken och den tillhörande pysselboken.

Ballongmagi 
Festivalballonger med hjärtat på rätta stället. Ett projekt med inriktning på att ge positiva och kreativa upplevelser med ballonger till svårt sjuka barn eller barn med kroniska diagnoser. Ballongprinsessan och barnen tillbringar en hel dag tillsammans med massor av ballonger! Köp en ballongfigur och var med och stöd detta fantastiska projekt.

Workshop: Lakritsateljén
Här kan man skapa konst med lakrits. Även i år sponsras denna aktivitet av vår utställare Lakritsfabriken i Ramlösa.

Utställning av Miks’ei Grafikern Minna Ruusinen från Helsingfors gör saker i trä som ser ut som lakrits. Idén föddes när hon funderade vad hon skulle göra med alla träbitar och grenar som fanns hemma på gården.

Klubbtillverkning
 Skapa en egen läcker polkagrisklubba med riktiga bär och riktiga kryddor i Gammelstads knäck och karamells monter.

Polkagrisbakning 
Stefan Fransson från Polkaprinsen, världsmästaren i polkagrisbakning, visar och bjuder på nybakade varma polkagrisar.

Ansiktsmålning med Kristina Art Vad vore en festival utan ansiktsmålning? Här är det bara fantasin som sätter stopp. Lakritsfestivalen bjuder alla barn som vill på en ansiktsmålning, lördag 14 april mellan kl. 11-16 och på söndag 15 april mellan kl. 12-16.

Restaurang & Café på balkongen
 På festivalcaféet går det att avnjuta till exempel en fika, årets festivaldrink eller årets lakritsinspirerad trerättersmeny för 395 kr. Menyn kommer att serveras på Lakritsfestivalen den 14-15 april vid bordsbokning.

 

Årets Lakritsmeny skapad av
Stureplansgruppens kock Micael Karlsson och kocklärlingen Felicia Ekström

FÖRRÄTT
Ängsholmens mozzarella med bakade tomater och lakritsconsommé

VARMRÄTT
Lakritssotat ankbröst med lakritsbakad morot, konfiterad kålrot, lakritssky samt en sallad på rökt sidfläsk, champinjoner och granatäpple

DESSERT
Cremé Brulée, inkokta rabarber med lakritsmaräng, mandelkaka med lakritssmak, rabarber yoghurt och pistagenötter
Ännu mer info får du från

Lakrits Sverige AB

Fridhemsgatan 53

112 46 Stockholm

Telefon: 08-210 210

Epost: info@lakritsfestivalen.se

lakritsfestivalen.se

facebook.com/lakritsfestivalen

instagram.com/lakritsfestivalen

Rekommenderas