GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

RECEPT

Apelsinsorbet med Pepparkakscrumble

Delikat Apelsinsorbet med Pepparkakscrumble och rostad mandel är inte bara supergott och jätteenkelt att göra – det är väldigt tjusigt också. Recepten på en lyckad sorbet och crumble hittar du här.

Apelsinsorbet

6-8 portioner

det här behöver du till Apelsinsorbeten

  • 1 1/2 dl vatten
  • 3/4 dl Strösocker
  • 5 dl färskpressad apelsinsaft (eller apelsinjuice)
  • 1 citron

så här gör du

  • Koka upp vattnet tillsammans med sockret.
  • Koka upp apelsinsaften och låt den koka tills halva mängden återstår och tänk på att skumma saften under kokningen (dvs skopa bort det ytliga skummet som bildas under kokningen)
  • Därefter blandar du sockerlagen med apelsinsaften och smaka av med juice från citronen och om du vill så silar du sedan blandningen. Vill du ha lite fruktig textur på din sorbet så låter du det vara men ta bort de bitar fruktkött som verkar störst ändå.
  • Sedan låter du sorbetsmeten svalna innan. Först till rumstemperatur, sedan i kylen. När den är kylskåpskall kör du sorbetsmeten i glassmaskinen eller häll över i en lämplig behållare som ryms i frysen.
  • Frys sorbeten i glassmaskin

eller

  • ställ den i frysen och rör om med jämna mellanrum.

När det är dags att servera sorbeten strösslar du med Pepparkakscrumblen (se nedan) och flagad mandel eller riven mörk choklad.

Pepparkakscrumble

  • 1 dl smulade pepparkakor
  • 1,5 msk farinsocker eller muskovadosocker
  • 1-2 msk ljus sirap
  • 1-2 nypa salt

och om du vill

  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1/2 tsk mald kryddnejlika
  • 2 msk lättrostad flagad mandel – rosta lätt på ett stekjärn i några minuter till mandeln blivit gyllene

så här gör du pepparkakscrumble:

  • Smula pepparkakorna blanda med sockret och sirapen och en nypa salt.
  • eller
  • Blanda ingredienserna och lägg ut den på en plåt med bakplåtspapper och rosta i ugnen på cirka 175 grader i ca 10 minuter,
    Men håll koll så att crumbeln inte bränns vid – rör om då och då. Blanda även ner mald kryddnejlika och kardemummumman.
    Svalna och bryt sönder till önskad och lagom smulig crumblestorlek.
  • Strö över den rostade mandeln
  • Riven choklad funkar också fint på Apelsinsorbet.

Rekommenderas