GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

MATCHAGLASS

Underbart utsökt grön Matchaglass i Jul ger alla en extraordinär och läcker smakupplevelse utöver de vanliga matvalen och traditionerna. Matcha aisu = Matchaglass!

Matcha har genom årtusenden blivit ett av Japans mest vördade teer, men matcha har under de senare decennierna också blivit en otroligt omtyckt och hyllad smaksättare till glass. Nuförtiden är det inte bara i Japan man finner matchaglass, man finner den i hela Asien, ja, snart i hela världen. Här inunder hittar du receptet till att göra din alldeles egna matchaglass.

det här behöver du till 2-4 portioner:

2 msk matchapulver
130 g strösocker
3 äggulor
180 ml mjölk
180 ml vispgrädde

så här gör du:

Blanda två teskedar socker med matchapulvret i en skål.

Blanda resten av sockret med äggulorna i en separat skål. Blanda socker/äggblandningen med matchapulver/socker och rör om tills den gröna vätskan tjockna något och blivit homogen.

Värm sedan mjölken i en medelstor kastrull men ta av kastrullen från värmen innan det kokar. Rör sedan ner en liten mängd av den varma mjölken i blandningen med matchapulvret. Rör om tills det blivit en jämn pasta.

Därefter blandar du ner resten av mjölken i små doser. Värm upp blandningen och rör om under tiden.

Innan det kokar så tar du av kastrullen från plattan och sila därefter smeten. Detta för att bli av med eventuella klumpar. När det är klart får det hela svalna. När smeten blivit rumstempererad kan du sätt in den i kylen så den kallnar ytterligare. Under tiden vispar du grädden.

När smeten i kylen är kall blandar du den med matchasmeten och häller den i glassmaskinen. Kör tills den blir klar.

Alternativt häller du smeten i en lämplig form som dels rymmer allt och dels tål att frysas.

Plasta formen och sätt in den i frysen blandningen i en låda och ställ den i kylskåpet i typ tre fyra timmar. Titta till den ibland och rör lätt om den – detta för att förhindra att det bildas iskristaller i glassen. Upprepa denna procedur tills glassen är helt fryst.

När den är klar i maskinen eller i frysen är det dags att servera.

Racer-tips! Man kan du späda matchapulvret med lite varmt vatten och blanda med färdig vaniljglass. Vispa! Kanongott det med!

mer info om matchaté och mycket annat hittar du på : japancentre.com

https://www.japancentre.com/sv/recipes/8-matchaglass-matcha-aisu

God Jul & Gott Nytt År!

Rekommenderas