GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

KONDITOR

Bak- & Chokladfestivalen 2016

Nordens bästa och godaste Bak & chokladfestival går av stapeln idag och det är ett gediget program som täcker allt från chokladbönor till muffinstoppings och skumpa. Och kanske kanske kanske kan man även hoppas på en och annan glass. För ska det vara gott så så ska det ju vara med det godaste 🙂 Under festivalen är det också finaldagar i den prestigefyllda tävlingen Årets Konditor – som du läser mer om här.

Bak- & Chokladfestivalen såg dagens ljus efter det att Magnus Johansson blivit inspirerad av en chokladfestival i Paris och överförde idén till Sverige, tillsammans med konditorkollegan Tony Olsson startade de Chokladfestivalen 2002 på Nordiska museet. Den lockade stora publikskaror, så stora att de till slut beslöt sig för att flytta festivalen till Stockholmsmässan. 2013 inleddes samarbetet och Chokladfestivalen kom hit, 2014 ändrades namnet till Bak- & Chokladfestivalen i samband med att mässan utvecklades med ett baksegment och i år är det alltså dags för 2016 upplaga av Bak- & Chokladfestivalen.

Basar, styr och ställer gör såklart grundarna, Magnus Johansson och Tony Olsson.
 Magnus och Tony var konditorerna i Svenska Konditorlandslaget som tog den första segern i världscupen 1999 och sedan även det första OS-guldet i Erfurt 2000. Både Magnus och Tony har tävlat för Sverige i VM för konditorer med en 5:e och en 6:e plats.

De startade också upp Årets Konditor-tävlingen igen efter att tävlingen legat några år träda. Bägge är flitigt använda som experter och coacher till kocklandslaget, konditorer och bagare som ska tävla för Sverige i VM och EM men också som domare för nationella och internationella tävlingar.

Magnus har blivit tilldelad Gastronomiska Akademins silvermedalj och är även invald som enda konditor i föreningen Årets Kock. Han är också en av jurymedlemmarna i ”Dessertmästarna” och är flitigt använd av Tv4 som expert på ”Nyhetsmorgon”. 
Idag driver han Magnus Johanssons Bageri & Konditori med sin fru, innan dess startade han upp Sveriges första dessertkonditori Xoko. Tidigare har Magnus varit verksam som chefskonditor på bl.a. Operakällaren, Berns och Vetekatten och har ansvarat för Nobeldesserten i 10 år.

Tony blev Årets konditor 1993 och är idag ordförande i föreningen Årets Konditor, han är också president för Svenska Konditorlandslaget.
Han arbetar idag som chefskonditor på KåKå och har tidigare varit på Gateau och Tössebageriet som chefskonditor. Tony ansvarade även för chokladen på NK efter sin tid i Schweiz på Confisserie Honold.

Bak- & Chokladfestivalen 2016 Program
Lär dig att göra en marsipanros 
to 06 okt 12:15 – 13:00 
Baklabbet
    •    
In i teets underbara värld
 to 06 okt 12:45 – 13:30 
Smakbordet
    •     
Final Årets Konditor 2016 
to 06 okt 13:00 – 17:00 
Tävlingsscenen
    •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache
 to 06 okt 13:15 – 14:00 
Baklabbet
   •     
Parallellbaka med två sorters mjöl
 to 06 okt 13:15 – 14:45 
Baklabbet
    •    
Parallellbaka med två sorters mjöl
 to 06 okt 13:15 – 14:45 
B02:50
    •     
Njut av 3 x bubbel
 to 06 okt 14:00 – 14:45 
Smakbordet
    •     
En resa i Blanxarts chokladiga värld!
 to 06 okt 15:15 – 16:00 
Smakbordet
    •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache
 to 06 okt 16:15 – 17:00 
Baklabbet
 •     
Ron Zacapa från Guatemala, kanske världens mest smakrika rom!
 to 06 okt 16:30 – 17:15 
Smakbordet
 •     
Mörkare mjölkchoklad
 to 06 okt 17:45 – 18:30 
Smakbordet
    •     
Final Årets Konditor 2016 – fortsättning fr 07 okt 10:00 – 13:00 
Tävlingsscenen
    •     
Ron Zacapa från Guatemala, kanske världens mest smakrika rom!
 fr 07 okt 10:30 – 11:15 
Smakbordet
•     
Kom och träffa Fredrik Nylén i vår monter
 fr 07 okt 11:00 – 17:00 
B05:70
    •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache 
fr 07 okt 11:15 – 12:00 
Baklabbet
     
Föreläsning och chokladprovning med Valrhona
 fr 07 okt 11:45 – 12:30 
Smakbordet
    •     
Tree to Bar – Chokladprovning 
fr 07 okt 13:00 – 13:45 
Smakbordet
    •     
Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk
 fr 07 okt 13:15 – 14:00 
Baklabbet
    •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache 
fr 07 okt 14:15 – 15:00 
Baklabbet
•     
Föreläsning och chokladprovning med Valrhona
 fr 07 okt 14:15 – 15:00 
Smakbordet
 •     
Prisutdelning Årets Konditor 2016
 fr 07 okt 15:00 – 15:30 
Tävlingsscenen
    •     
Rom och choklad 
fr 07 okt 15:30 – 16:15 
Smakbordet
•     
INSTÄLLT! Baka och dekorera cupcakes med Passion4Baking! 
fr 07 okt 16:10 – 17:40 
Baklabbet
 •     
Naive – Chokladalkemi med fokus på kvalitet och lokala smaktraditioner
 fr 07 okt 16:45 – 17:30 
Smakbordet
    •     
My Sundberg signerar böcker i vår monter 
lö 08 okt 10:00 – 18:00 
B05:70
 •     
Kladdkakeracet 
lö 08 okt 10:15 – 14:00 
Tävlingsscenen
    •     
Chokladprovning – Vad händer i kroppen när du äter choklad? 
lö 08 okt 10:30 – 11:15 
Smakbordet
 •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache
 lö 08 okt 11:15 – 12:00 
Baklabbet
 •     
Tree to Bar – Chokladprovning 
lö 08 okt 11:45 – 12:30 
Smakbordet
    •     
Alla kan baka! 
lö 08 okt 12:15 – 13:45 
Baklabbet
 •     
Naive – Chokladalkemi med fokus på kvalitet och lokala smaktraditioner 
lö 08 okt 13:00 – 13:45 
Smakbordet
 •     
Baka petit chouxer med Linus Larsson
 lö 08 okt 13:15 – 14:00 
Baklabbet
   •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache 
lö 08 okt 14:15 – 15:00 
Baklabbet
 •     
Tree to Bar – Chokladprovning 
lö 08 okt 14:15 – 15:00 
Smakbordet
 •     
Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk 
lö 08 okt 15:15 – 16:00 
Baklabbet
 •     
Föreläsning och chokladprovning med Valrhona
 lö 08 okt 15:30 – 16:15 
Smakbordet
•     
Baka petit chouxer med Linus Larsson 
lö 08 okt 16:15 – 17:00 
Baklabbet
•     
Rom och choklad
 lö 08 okt 16:45 – 17:30 
Smakbordet
 •     
Blogg- och Konditorduellen
 sö 09 okt 10:15 – 16:00 
Tävlingsscenen
 •     
Chokladprovning – Vad händer i kroppen när du äter choklad? 
sö 09 okt 10:30 – 11:15 
Smakbordet
 •     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache 
sö 09 okt 11:15 – 12:00 
Baklabbet
 •     
Föreläsning och chokladprovning med Valrhona 
sö 09 okt 11:45 – 12:30 
Smakbordet
 •     
Baka petit chouxer med Linus Larsson
 sö 09 okt 12:15 – 13:00 
Baklabbet
 •     
Alla kan baka!
 sö 09 okt 12:30 – 14:00 
Baklabbet
 •     
Smaker utan gränser – nya horisonter
 sö 09 okt 13:00 – 13:45 
Smakbordet
 •     
Kom och träffa Linus Larsson i vår monter! 
sö 09 okt 13:00 – 17:00 
B05:70
 •     
Pralinskola med chokladmakaren och konditorn Gustaf Mabrouk
 sö 09 okt 13:15 – 14:00 
Baklabbet
•     
Valrhona Guanajachoklad – Konsten att göra chokladganache
 sö 09 okt 14:15 – 15:00 
Baklabbet
•     
Tree to Bar – Chokladprovning
 sö 09 okt 14:15 – 15:00 
Smakbordet
 •     
Lär dig baka äkta surdegsbröd med Sébastien Boudet
 sö 09 okt 14:30 – 16:30 
Baklabbet
 •     
Njut av 3 x bubbel 
sö 09 okt 15:30 – 16:15

Stockholmsmässan
125 80 Stockholm
Mässvägen 1 Älvsjö
Telefon: 08-749 41 00
Fax: 08-99 20 44
E-mail: info@stockholmsmassan.se

mer om www.chokladfestivalen.se

Rekommenderas