GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

CHOKLADGLASS – UTAN GRÄDDE och UTAN MASKIN

WOT!? En god chokladglass utan grädde? Behöver man inte någon glassmaskin heller? Nej, det är bara till att fixa ingredienserna nedan och sätta igång…

 

ingredienser:

500 ml mjölk

200g mörk choklad

5 äggulor

1 halv kopp socker

 

Så här gör du:

Värm först upp mjölken. Den ska inte koka, utan precis bar sjuda lite. Vispa i den under tiden annars bränner den lätt fast i botten av pannan.

Därefter smälter du chokladen. Choklad smälter du lättast krossad eller hackad i bitar i kastrull på svag värme under omkörning, eller med kastrullen i varmt vattenbad. Maila oss gärna och fråga om tips.

Vispa samman äggulorna och socker. Vispa väl! Men kanske inte med sked som i filmen…

Därefter häller du i mjölken, men dosera den varma mjölken lite åt gången, och under vispning annars koagulerar äggen och blandningen blir grynig och klumpig.

När all mjölk är nerblandad i äggsmeten häller du tillbaka blandningen till pannan som mjölken värmts i och värmer upp smeten igen under under vispning. Tills blandningen blivit slät, varm och tjocknat något.

Ta av den från värmen och blanda i den smälta chokladen och rör om tills allt blandat sig väl. Fortsätt att röra och låt blandningen svalna under tiden och när den nått åtminstone rumstemperatur (du kan använda vattenbad med is i för att kyla ner blandningen. Prova dig fram…)

När blandningen svalnat häller du den nu färdiga chokladglassmeten i en nerkyld helt tät kak/pajform med höga kanter (1 l) och sätter in den i frysen.

Ta ut blandningen efter 20 min och rör om sätt in igen… därefter kan du röra om blandningen efter 45 min och sätt in den i fyrens en gång till. efter ungefär 2 timmar är glassen klar att servera.

Vill du se hur man kan göra glassen på youtube?

Rekommenderas