GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Dadelkaka med Vaniljglass och Kolasås

En härligt kladdig och kolasmakande dadelkaka som blir extra god med vaniljglass.

det här behöver du:
200 g färska dadlar
2½ dl vatten
1/4 krm bikarbonat
100 g smör
2½ dl vetemjöl
1½ dl farinsocker
3 msk majsstärkelse
2 tsk bakpulver
½ tsk mald ingefära
½ tsk kanel
½ tsk mald kardemumma
1 dl mjölk

Kolasås
1 dl farinsocker
1½ dl grädde
1 tsk vaniljsocker
1 msk smör eller kokosolja

Serveras med vaniljglass och julekänslan sitter som en smäck igen 🙂

så här gör du:
Sätt ugnen på 200 grader. Smöra fyra ugnsfasta formar.

Kärna ur dadlarna, hacka grovt och lägg i en kastrull tillsammans med vatten och bikarbonat. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Ta kastrullen från plattan. Häll ner vetemjöl, farinsocker, majsstärkelse, bakpulver, ingefära, kanel och kardemumma i en matberedare.

Häll av vattnet från dadlarna. Rör även ner dadlar, mjölk och smör i matberedaren och mixa till en slät smet. Fördela smeten i de fyra formarna. Grädda dadelkakorna i 15-20 minuter eller tills de är torra i mitten. Testa med en sticka. Stjälp ut kakorna ur formarna.

Kolasås:
Blanda ihop farinsocker och grädde i en kastrull. Koka upp och låt sedan koka på medelvärme tills du får en mörk, silkeslen kolasås. Det tar 10-15 minuter. Ta kastrullen från plattan och vispa ner vaniljsocker och smör. Klart!

Servera de kladdiga dadelkakorna med varm kolasås och en klick vispad grädde eller en kula vaniljglass.

 

ett recept lånat av matklubben.nu

bilden lånad av engnatalie.com

Rekommenderas