GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

MALMÖ, REPORTAGE

DOLCE SICILIA

 

Carlo de Luca på Dolce Sicilia för en lång och gedigen familjetradition vidare. Redan under 1950-talet gjorde farföräldrarna glass på den berömda glassbaren ”Costarelli di Maugeri” i Catania och sedan 2006 producerar och gör alltså Carlo De Luca glass åt oss malmöbor. Dolce Sicilia finns precis vid Drottningtorget i Malmö.

Det märks tydligt att smaker, professionalitet och råvarornas kvalitet står högt på brödernas agenda. När GlassAkademin besöker Dolce Sicilia på Drottningtorget frågar vi Carlo vilka smaker han uppskattar mest. Han väljer bland urvalet för dagen och serverar tre favoritsorter i italienska strutrån.

Under tiden som vi mumsar i oss glass berättar han om glädjen i att utveckla smaker och ständigt lära sig nya ting om tillverkning av glass och sorbet. Ena stunden kan man tro att det är en fulländad smak och konsistens för att i nästa komma på en ny lösning och det är det som gör det fantastiskt roligt samtidigt som det är ganska komplext att tillverka glass.

Det slår en att både smakerna och glassens konsistens smyger sig på en. Det blir en subtil upplevelse där eftersmaken verkligen stryker under vad det är man bjudits på. En smak som till exempel pistasch har en tydlig och riklig karaktär som lyfts fram av den lena, runda glassen.

Carlo berättar att även om man skulle producera glass med samma smaker, samma ingredienser och på ”samma sätt” så skulle det bli skillnader i smak och textur. Trots det är det små olikheter i hur glassen smakar så skulle det antagligen vara svårt för någon utomstående att avgöra vem som har gjort vad vid ett blindtest.

I dessa sammanhang blir man lätt lyrisk över glassens kvalitet. Efterhand kommer diskussionen med Carlo att handla om ingredienser, smaker och kvalitet nästan i termer som om det gällt vin eller en gourmetmåltid. Upplevelsen gör att man går därifrån smått omtöcknad och förundrad längtar man såklart tillbaka till Dolce Sicilia som om det var en trestjärnig krog eller ett vinprovarställe för bara det bästa.

Dolce Sicilia
Drottningtorget 6
Malmö

dolcesicilia.se

 

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.