GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT MED MASKIN

Eggnog-glass

 

Eggnog är vanligtvis en drink, ofta gjord med varm mjölk vispad med äggula, socker och med lite sprit i som en extra knorr. Bjuder man sig själv eller kompisarna på en lagom söt och god Eggnog under helgen så kan man ju göra en lite vildare variant – en Egg nog glass istället. Bäst blir det med rom, konjak, calvados eller whisky – men Baileys, Fireball eller Punch funkar också fint. Man kan smaksätta mjölken med muskot, kakao eller pressad citrus som citron, lime eller apelsin eller malen kardemumma. Here we go!

det här behöver du till ungefär 6 portioner:
2,5 dl vispgrädde
5 dl mjölk, standard
1 vaniljstång
7 äggulor
1 skvätt konjak eller annan sprit (se ovan)
Juice från citrusfrukt (se ovan)
eventuellt lite malen muskot eller kardemumma (se ovan)

Så här gör du:

Häll grädde och mjölk i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna, rör ut i mjölken och tillsätt även vaniljstången. Värm gräddmjölk-blandningen, låt den sjuda och rör om försiktigt så den inte kokar över eller bränns vid. Ta av pannan från värmen och låt blandningen stå och svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt och häll över gräddmjölken och vispa ordentligt. Vispa hela tiden så att det blandas.

Sedan häller du tillbaka glassblandningen till pannan. Därefter värmer du glassmeten under omrörning.
Det är viktigt att smeten håller en temperatur precis under 85 grader. Kokar smeten spricker den, koagulerar och blir grynig.

När smeten tjocknat tar du av pannan och låter den svalna medan du rör om då och då. Om du vill kan du kyla ner smeten med hjälp av ett vattenbad – glöm inte att ta upp vaniljstången. Blanda ner punchen, en skvätt whisky eller rom om du känner för det. Glassen ska bara få en hint av alkoholsmaken du valt. Du kan även välja att dutta några droppar över glassen när den är klar.

När den smeten svalnat helt kör du den i glassmaskinen. Antingen kör du den direkt efter att den svalnat, men glassen blir både godare och får en bättre konsistens om smeten får vila i kylen några timmar – gärna över natten.

Alternativet till att använda glassmaskin är såklart att frysa smeten i en lämplig form. Då är det samma tillvägagångssätt som ovan men man fryser alltså smeten i en bunke eller en form som tål frysgrader istället. Det blir visserligen mer och lite extra pyssel då, för glassen ska tas ut och mixas någon minut med elvisp efter ungefär 1,5 timme i frysen och sedan varje timme tills du är nöjd. Det kan alltså ta några timmar till och resultatet blir inte lika jämnt – men glassen blir nästan lika god som när du gjord den i en glassmaskin!

Rekommenderas