GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

NYHETER

Internationella Skolmjölkens Dag

Den 25:e September uppmärksammas skolmjölken och det är ju alltid ett bra tillfälle att fira med en glass eller två. När vi på GlassAkademin-redaktionen var mindre och gick i skolan fick man ibland efterrätt, PuckStång, men bara om man ätit upp sin Mexikana-soppa. PuckStång var en liten men väldigt god vaniljglass i ”guldigt” omslagspapper. I början fanns den som gräddigt len vaniljglass och senare även med jordgubbssmak. Puckstången förgyllde alltid dagen – med eller utan Mexikana-soppa. Förgyll din och dina vänners dag …

puckpaketFör tretton år sedan stiftade FN organet Food and Agriculture Organization Inter-nationella Skolmjölkens Dag. Siffror och statistik berättar att svenskarna dricker mjölk som aldrig förr. Under 2006 drack en svensk kring 100 kilo mjölk per år. De siffrorna pekar ju såklart på att det är ett snitt och kollar man på landet i stort visar det på skiftningar i olika landsdelar. Som till exempel i Norrland där det dricks mjölk i ännu större mått. Närmare 135 kilo per person klämmer en vanlig norrlänning i sig per år. Vad det hela beror på är väl oklart, men vi på GlassAkademin tror att det kanske kan ha att göra med att man i resten av Sverige äter mera glass i Norrland och glass innehåller ju till stor del mjölk så då borde väl det jämna ut siffrorna eller hur?

benjerryscowAllt bättre mjölk från Ben & Jerry´s leverantörer
Hos Ben & Jerry´s Caring Dairy värnar man om djurens hälsa, foder, kornas boende och mycket annat för att både kossor och slutprodukten, mjölken, ska vara så bra som möjligt. Caring Dairy värnar såklart också om människan och miljön. Ben & Jerry´s produktion av glass utvecklas kontinuerligt samtidigt med att kraven och förhållandena på mjölkgårdarna ständigt förbättras. Allt från jordens bördighet till kossornas mjölk – för att det ska bli så nyttig och god glass som det bara går …och naturligtvis också för att det ska bli så glada kor som möjligt.

Ett citat ur Ben & Jerry´s information kring detta med mjölk och ingredienser är Den vise bonden som säger ”Precis som en bördig jordmån är avgörande för att grödan ska växa, är uppfinningsrikedom en förutsättning för en ökad kunskap.”

Säkert är det så att alla som producerar glass runtom i Sverige har samman grundtankar som Ben & Jerry´s och alla arbetar och verkar för, mer eller mindre, att påverka sina leverantörer till att ha bättre och godare slutprodukter? Det är väl självklarheter när man är med och gör något man tycker om, eller hur?

icecreampartyLäs mer om mjölk på:
svenskmjolk.se
arlafoodservice.se
norrmejerier.se
skanemejerier.se
benjerry.se
GB.se

pucklista

(Bilderna är hämtade från GBs, Ben & Jerry´s hemsidor)

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.