GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

NEWS, RECEPT

Mandelglass, egen Mandelmassa och Glögg

Juligt vintriga smaker i en sprudlig och gyllene förening. Överraska dina älskade familjemedlemmar, svärmor och vännerna med en riktigt delikat läcker dessert som de sent kommer att glömma. En egen mandelmassa är lätt att fixa själv och bra mycket godare än de butikens halvtorra varianter – och de med palmolja gör ju ingen glad. Den här mandelglassen funkar lika bra nu som en ruggigt blåsig vinterkväll eller efter en dag i skidspåret.

Mandelglass med egen Mandelmassa

det här behöver du:

  • 1 dl mjölk
  • 2 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl glögg eller punsch – valfritt och kan uteslutas eller användas som tillbehör
  • 100 g mandelmassa

Mandelmassa – antingen gör du egen mandelmassa eller så köper färdig.
Egen blir såklart godast och det är superenkelt att göra själv.

det här behöver du till att göra egen mandelmassa:

  • 200 g mandel
  • 1 dl florsocker
  • 1 dl strösocker

så här gör du mandelmassan:
Skålla och och låt mandeln svalna och skala dem därefter. Mal mandeln fint i en mandelkvarn eller kör de skalade skållade mandlarna i en hyfsat stadig mixer till du fått ett fingrovt mandelmjöl. Mixa ner sockret och äggvitan och spä med några droppar vatten tills mandelmassan blir lagom tjock.

så här gör du glassen:
Först: ta fram mandelmassan (se recept ovan)
Koka upp mjölken och grädden tillsammans med mandelmassan i en kastrull. Låt den sjuda lätt under omrörande. Ta av kastrullen från värmen och rör om i blandningen med kastrullen i ett kallt vattenbad tills den kallnat.

Därefter vispas äggulorna och sockret pösigt och blanda ner äggsmeten i blandningen ovan i kastrullen och låt allt sjuda lätt under omrörning tills glassmeten tjocknat något. Ta av kastrullen från värmen och låt smeten kallna. Rör om lite emellanåt. När den är sval sätter du in den i kylen en stund eller kör den direkt i glassmaskinen.

Tillbehör och dekoration:

1 ½ l färska bär. Förslagsvis jordgubbar eller körsbär.

Lite glögg eller punsch funkar också fint som extra piffing.

Rekommenderas