GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

NYHETER

Fragilité med Espressoglass och Jordgubbar

GLAD MIDSOMMAR med en av historiens godaste glasstårtor!
Kärt barn har många namn och just i år har fragilitén fått sin välförtjänta revansch. Budapestrulle, sommarmarängtårta eller vad du än vill kalla denna godaste av goda glassmarängtårtor så är det garanterat den som alltid blir tårtan som alla älskar. Speciellt god blir den efter stabbigt kryddiga sillar, grovt bröd och en och annan nubbe. Den blir lätt midsommarens höjdpunkt nummer ett.
Det är lätt att göra och ingredienserna kan se många och komplicerade ut men det är relativt lätt. Vi börjar med att rosta nötterna till marängen som ska bli både tårtans lager och botten.

Så här rostar du nötter:
Värm ugnen till 175 grader och strö ut nötterna på en bakplåt och sätt in plåten i ugnen. Rostningen tar omkring 15 min men håll ett öga på dem och skaka plåten lite lätt flera gånger under rostningen så att nötterna vänds och blir jämnt rostade. De är klara när de är lätt gyllene. Ta ut plåten med nötterna och låt dem svalna en stund. Under tiden sänker du ugnstemperaturen till 125 grader.

När svalnat så kan du hälla ut dem på en handduk (som du inte är rädd om) eller ett hushållspapper. Vik pappret eller handduken om nötterna och gnugga dem mellan arken/handduksvecken för att avlägsna löst skal. Det går oftast inte att få bort allt. Därefter häller du upp nötterna i en matberedare eller mixer som klarar att mala nötter, mandlar och liknande och tillsätt även lite av sockret. Låt nötterna köra en stund tills de fått en jämn kornighet tillsammans med sockret.

Smörj och två bakpappersklädda 22 cm formar med löstagbara bottnar. Om du vill ha fler bottnar, tunnare bottnar så justerar du bara receptet och antalet formar och håller sedan koll på dem i ugnen. Vispa äggvitorna till skum med ganska stora bubblor och tillsätt saltet och två droppar citronsaft och vispa tills du kan forma mjuka toppar. Fortsätt att vispa medan du tillsätter sockret i smådoser och till slut vaniljsockret. Vispa sedan tills du kan forma hårda glänsande marängtoppar. Vänd ner nöt-sockermixet stegvis med en spatel i marängen.

Bred blandningen i de två formarna och sätt in att gräddas i ungefär 1 timme vid 125 grader i ugnen. När halva tiden har gått kan du snurra formarna och byta plats för att få en så jämn avbakning som möjligt. Kolla dem emellanåt så att de ser ut som du vill att de ska. Marängbottnarna kan göras i förväg och förvaras i plastpåsar i frysen.

Sedan är det är så dags att göra Espressokaffeglass.

Detta behöver du till att göra Espressokaffeglass:
1 vaniljstång
6½ dl. mjölk
200 g. socker
4 stora äggulor
2 ½ dl. vispgrädde
1 dubbel espresso – helt avkyld.
Det är viktigt att det är en liten kopp espresso (eller väldigt starkt kaffe) och att kaffet inte är det minsta varmt. För mycket vatten gör att glassen kristalliseras.

Det är nästan alltid bäst att göra smeten dagen före den ska frysas till glass. Den blir lenare, godare och bäst helt enkelt.

Så här gör du:
1. Blanda mjölk, socker och de urskrapade fröna /vaniljpastan från vaniljstången och lägg även i den delade, hyfsat renskrapade vaniljstången och värm blandningen i en kastrull under omrörning tills sockret har smält. Låt inte blandningen koka.

2. Vispa äggulor och resterande socker (ca 50 g) tills du fått en lite tjockare och skummande blandning. Häll sedan långsamt lite av den varma mjölken över ägg-socker-blandningen och vispa under tiden. Ta upp vaniljstången.

Häll den uppvärmda äggsmeten tillbaka i kastrullen med varm mjölk och fortsätt att värma blandningen under ständig omrörning tills blandningen nått 85 grader på termometern. Har du ingen termometer så är det klart när smeten tjocknar något och sätter sig på baksidan av en sked eller spateln du rör med. Men var försiktig så att det inte kokar upp för då koagulerar äggulan och smeten blir grynig så håll en låg temperatur.

3. Häll i grädden under omrörning och tillsätt försiktigt även espresson. Rör blandningen och täck över med plastfilm. Så tätt till ytan som möjligt (detta gör du för att det inte ska bli skinn på ytan) och sedan in med smeten i kylskåpet i minst 8 timmar eller över natten.

När det är dags att göra glass så håller du blandningen i glassmaskinen och kör tills den är klar. Sedan sätter du in den färdiga glassen i frysen tills det är dags att montera tårtan.

Så här monterar du tårtan:
Lyft ur den ena marängbottnen från formen och låta den andra kakan fungera som bas till att montera allt i. Den blir alltså tårtbottnen och formen funkar som stöd till resten som monteras ovanpå. Bred glass på bottnen i formen under och placera försiktigt den andra marängkakan ovanpå. Det spelar ingen roll om kakan skulle bryts sönder. Fördela i så fall marängen jämnt. Har du valt att göra en mjukare maräng som vi har gjort så rullar du en del, eller bägge delarna – beroende på hur tjocka de är – istället och gör ett slags rulltårta av det hela. Alternativet är att göra en glasstårta med flera lager. Hur du väljer att göra är ju upp till dig. Oavsett vad så gör det inget om det smular sig eller spricker lite här och där för det kan man ofta fixa med hjälp av frysen sedan.

Rostade mandelflagor funkar fint som garnityr så tryck fast flaggorna i glassen som pluttar ut på tårtans sidor.

Plasta tårtorna och sätt in i frysen tills det är dags att servera men glöm inte att ta ut dem ungefär 30 minuter före servering.

Då kan du dekorera med vispgrädde och jordgubbar eller andra frukter och bär eller egentligen med vad du vill. Riven mörk choklad eller finhackad lakritskaramell (mixa dem) är också fantasiskt gott till både hallon, jordgubbar och maräng.

Glad Midsommar 😀

Rekommenderas