GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

DessertmästarJuryns hemliga dessert á la Joel

Karamellmousse med nyponglass, brownie med nyponskal och Kelloggs, myntachoklad, blomkålspuré, citronsockerkaka, salta mandelsmulor och nyponkaramell. Av Joel Lindkvist.

Nyponglass
Nypon 160 g
Äggula 65 g
Socker 80 g
Grädde 150 g
Mjölk 350 g

Koka upp grädde, nypon, mjölk och socker. Häll över äggulan under omrörning och frys sedan i glassmaskin.

Blomkålspuré
Blomkål 200 g
Grädde 200 g
Salt 2 g
Socker 50 g

Koka upp blomkålen i grädden och sockret. Koka tills blomkålen är mjuk. Sila av grädden med spara den. Lägg blomkålen i en mixer och mixa med lite av grädden tills du får en bra konsistens. Smaka av med saltet.
Brownie
Mynta 15 glad
Choklad 100 g
Kelloggs 100 g
Nyponskal 20 g
Ägg 6 st
Socker 100 g
Vetemjöl 100 g
Mandelmjöl 100 g

Vispa äggula och socker fluffigt. Smält chokladen med myntabladen. Rör ner chokladen i socker- och äggblandningen. Vänd i mjöl, mandel, Kelloggs och nyponskal. Baka i på 160 grader tills den satt sig.

Citronkaka
Mjöl, 30 g
Vit choklad, smält, 75 g
Smör, smält, 60 g
Äggula 40 g
Glykos 12 g
Zest från 1 lime
Zest från 1 citron
Äggvita 60 g
Socker 45 g

Sikta mjölet. Arbeta in smöret i chokladen. Rör i äggula, glykos och zest. Vispa äggvitan till mjuka toppar och tillsätt sockret. Vispa lite till. Vänd i mjölet och sedan chokladmixen. Häll upp i form och baka på 160 grader 15-20 minuter.

Karamell
Nypon 50 g
Socker 100 g
Grädde 100 g
Smör 50 g

Karamellisera sockret i en panna och häll i smöret. Koka ihop och häll i grädden. Låt reducera lite. Häll i nyponen och koka ihop.

Mandelsmulor
Salt 3 g
Mandelmjöl 100 g
Vete 100 g
Socker 100 g
Smör 50 g

Rör samman de torra ingredienserna. Smält smöret och blanda i till en smulig massa. Baka i ugnen på 160 grader i 20 minuter.

Mousse
Nyponkaramell 80 g
Äggula 40 g
Gelatin 2 blad
Grädde 50 + 125

Blötlägg gelatinet. Värm den lilla mängden grädde med äggula och karamell till 86 grader. Lägg i gelatinet. Låt svalna lite och vispa grädden undertiden till mjuka toppar. Vänd i och kyl i valfri form.

Se hela programmet här: kanal5play.se

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.