GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

GLAD SOMMAR! Glasstårta med jordgubbar!

En glasstårta är aldrig fel! Inte jordgubbar heller! En glasstårta med maräng och jordgubbar är enkel att göra – eller köpa ingredienserna till – och verkligen Lyckad att bjuda gästerna på …till midsommarfesten eller när som! Gör flera olika! Kombinationerna är oändliga – bara du själv vet var gränserna går.

Glassrecept hittar du här. Vill du köpa glassen själv istället, så gör du det – Men välj alltid den godaste glassen! Ju godare glass desto bättre och godare glasstårta!

Marängbottnar!

Dessa ingredienser behöver du till 1 botten. Men gör åtminstone dubbelt upp om ni är en fyra fem stycken.

  • 3 äggvitor
  • 1 krm vitvinsvinäger eller pressad citronsaft (1 krm vinäger motsvarar 1 tsk citronsaft)
  • 2 dl strösocker

så här gör du
Sätt ugnen på 100°C.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rita en cirkel ca 24 cm i diameter.
Vispa äggvitorna till ett vitt skum. Tillsätt vinäger eller citronsaft och fortsätt att vispa tills äggvitan är fast. Tillsätt sockret i omgångar under vispning tills marängsmeten är hård.

Bred ut marängsmeten jämt i den uppritade cirkeln på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Stäng av ugnen och låt marängen stå tills ugnen svalnat. Låt marängbotten svalna innan den garneras.

Jordgubbar. Rensa dem! Skiva dem lägg emellan ovanpå eller ha dem till. Jordgubbar är alltid gott – tillsamman med glass och maräng är jordgubbar oslagbart gott! Tänk mycket jordgubbar! Några liter går lätt till fyra fem gäster. Glassen är liksom bara ett tilltugg – som alltid går åt!

Montera glasstårtan

Vill du ha en mera medgörlig glass efter att den legat i frysen så vispa glassen tills den blir hyfsat mjuk. Montera tårtan med marängbottnarna – hälften av glass emellan och till exempel resten ovanpå.

Ska den inte serveras bums så låt tårtan stå i frysen i cirka 4 timmar. När det är dags att servera så flyttar du tårtan och ställer den i kylen en stund (cirka 30 min brukar vara lagom innan servering. Men håll koll! En alltför tinad glass är inget kul!).

Garnera med jordgubbar, rostade mandelspån och lite blad från citronmeliss.

Enkelt, snabbt och riktigt riktigt gott!

Glad Sommar!

Rekommenderas