GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASSPINNEN

JAG ÄLSKAR GLASS! av Fanny Ek

Fanny Ek – designer på Ioaku och delägare Nazanin – har designat ett armband till hudvårdsmärket Clarins till deras 30 års jubileum. Grattis till Fanny!

Fannys Eks kollektion “Different is Beautiful” utsågs till Årets trend 2013 av Svenska Moderådet.

 

JAG ÄLSKAR GLASS! Varje gång jag äter en blänkande kula glass eller den perfekta mjukglassens topp, tindrar mina ögon och jag får ett inre glädjerus. Det är en speciell upplevelse varje gång, beroende på situation, plats och sällskap. Glass är något som kan göras i oändligt många smaker och i tusentals kombinationer, det är bara att låta fantasin flöda.

Fantasi. Det är mitt yrke, mitt liv, min passion och min vardag. Att ständigt vara kreativ. Se nya möjligheter, utseenden och förmedla känslor som påverkar våra sinnen genom produkter och tjänster. Kanske är det därför jag har en annorlunda koppling till just glassen? Den stimulerar alla mina sinnen på en och samma gång.

Att se en glass gjord med kärlek och omsorg får ögonen att glittra. Höra skopan skapa den mest fantastiska kulan, som gör att det vattnas i munnen av bara synen. Känslan när den underbara konsistensen nuddar mina läppar, smaken som ger hela min kropp ett rus av välbefinnande. Det kallar jag en perfekt glass.

Frågar man mina nära och kära, vad jag älskar i matväg, kommer de flesta som känner mig tillräckligt bra att omedelbart säga; – Glass! Jag äter inte kakor och tårtor, ogillar godis (förutom choklad och nötter! Undra vad min favoritglass är? Haha…) och är inte förtjust i chips. De säger ofta att jag är som ett litet barn när vi pratar om glass. Att jag lyser upp som en sol!  Den 29 åriga egenföretagaren och designern förvandlas till den 10 åriga tjejen som trånar efter det bästa hon vet. Hoppar på stället av lycka! Ok, ibland så förblir hon 29år, som har fått syn på den finaste diamant!

Choklad! Hasselnöt! Brownie! Cookies and Cream! Chocolate Chip! Trippel Chocolate! Daim! Mfl… listan kan göras lång.

Mitt bästa glassminne… hmm… väldigt svårt.. Det är så många!!!  Men den som står mig närmast hjärtat är min födelsedag för något år sedan.

Varje år har jag, mellan min syster och min mamma en tradition. Den innebär att gå upp omänskligt tidigt för att arrangera en frukost till födelsedagsbarnet ifråga. När det är min födelsedag, står min kära mamma, hela natten och skapar världens mest fantastiska smörgåstårta. Detta har varit min födelsedagsfrukost så länge jag kan minnas och har varit en stor favorit. Underbart röda räkor i mängder, utsökt lax och sagolika fyllningar mellan lagren av nygräddade brödskivor.

De kommer till sängen och sjunger med sina allra finaste stämmor. ( Som möjligt går att ha så tidigt på morgonkvisten) -Ja må du leva… ja må du leeeeeva…!!!! Ibland lite i otakt, kanske något falskt och de gör allt för att försöka överösta varandra. Men så mycket kärlek!! Lycka!! Glädje!!

Den 9e mars 2012 var en annorlunda födelsedag. Det var ett annorlunda år. Förändringarnas år. Klockan var 07.15 när det ringde på dörren. Efter någon minut har jag masat mig ur sängen och står i min sköna morgonrock gjord av mörkblå frotté med vita stjärnor framför en vidöppen ytterdörr. Denna morgon är mina älskades toner höga redan ute i hallen. Födelsedagssångerna sjungs på alla olika språk medan jag försöker få dem att komma in för att inte skrämma livet av grannarna. Väl inne, efter massa gratulationer, kramar och pussar märker jag att det är något som är annorlunda. På den enorma brickan står det inte en gigantisk smörgåstårta som jag är van vid. Den är fylld med glass! Ben & Jerry’s i alla möjligtvis tänkbara smaker. I varje öppnad förpackning står det isfacklor som skapar mini fyrverkerifontäner. I mitten av brickan står det ett guldigt kuvert lutat mot ”Chocolate Chip”. Det innehöll en resa till Dubai, med min älskade mamma med avfärd bara någon vecka därefter.

Vi satt tillsammans och skrattade med varsin glassförpackning. Njöt av varandras sällskap och det fantastiska innehållet. Vilken frukost!!! Min frys var full med glass i flera veckor framöver. Kvällen var fenomenal tillsammans med mina 10 bästa vänner som varje dag ger mig otroligt mycket glädje och styrka, där vi även då avsmakade min mammas härliga frukost.

2012 var förändringarnas år. Även om det inte startade den 9e mars, så känns det som det var början på något nytt, även från den dagen.  Det var från att sitta med fullt av Ben & Jerry glass förpackningar tillsammans med min underbara mamma och syster som mitt liv förvandlades från att vara anställd designer till att driva IOAKU AB. Från att ha levt ett liv jag inte trivdes med, till att följa mitt hjärta samt mina drömmar och gå min egen väg.

Med detta starka glassminne vill jag förmedla insikten att värdera sin familj samt sina nära och kära. Man känner inombords vilka de är och de vet precis vad man älskar, uppskattar och de finns alltid där för dig när du behöver dem som mest.

GlassAkademin kommer i slutet av sommaren ha en tävling där du kan vinna ett av Fanny Eks smycken.

Håll utkik! 

 

 

Rekommenderas