GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASSPINNEN

Glassminnen av Babben Larsson

Babben, Babben, Babben!!!! Hon och massor av gäster på Svt under hela våren – Klockan 20.00 på fredagar!

Babben Larsson blev utsedd till Årets Kvinnliga Komiker av Ståuppbranschen. Hon är dessutom krönikör i Aftonbladet Hemma, väldigt uppskattad föreläsare och skådespelerska. Ovanpå det är hon även en hyllad jazzsångerska, hon skriver även sångtexter till ett flertal artister och under Hösten 2012 hade hennes enmansshow ”Vad Hände?” premiär på Rival i Stockholm.

mini_swirl

Där ett stort hotell ligger i Visby innerstad idag låg tidigare ett bryggeri. Det las ner någon gång på 60-talet och stod sedan tomt länge. I slutet av 70-talet ville ägaren starta upp verksamheter i lokalerna.
Jag hade precis kommit hem igen till ön efter att ha gått Scenskolan i Stockholm. Eftersom jag ville spela teater ”hemma” hade jag slagit ihop mina påsar med några skådisar och en regissör på Gotland och vi startade en fri teatergrupp. Vi fick lokaler i den gamla porterkällaren på bryggeriet och kallade oss rätt och slätt för Bryggeriteatern.
Bredvid oss slog ett café upp portarna och i de långa katakomberna där cisterner med öl stått skapades replokaler till en handfull popband, bl a mitt.
Men den mest spännande etableringen stod två unga energiska killar för. De hade fått en lokal ut mot gatan och där startade de en glassfabrik. Recepten på glassarna hade de tiggt och bönat loss från en välkänd glassfabrik i Stockholm mot löfte att aldrig aldrig sälja glass i närheten av deras revir.
De jobbade hårt, men det lönade sig också. De hade snart ett 20-tal smaker, den ena godare än den andra. Jag hade väldigt låg lön, men på nåt vis hade jag alltid råd med en glass. Helst en med tre kulor i ett brett rutigt rån. Mmmm.

Jag är ingen hängiven glassätare sedan barnsben men det här var ju nåt helt annat! Riktiga råvaror och smaksatt med äkta ingredienser som smekte gommen. Krossad dajm, lakritsbitar och mjuka pistagenötter.
Glassbarens rykte spred sig och de öppnade fler och fler filialer. Till slut blev det nog för mycket för dem och hela verksamheten försvann. Men nu har en glassfabrik öppnat på Gotland igen med samma namn och logga. Har inte hunnit smaka glassen, men hoppas hoppas att de har den där guldgula Grand Marnier-glassen som jag fortfarande kan känna smaken av om jag blundar.

© Babben

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.