GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR

Napolitansk citron- och ricottakaka

 

En adventsgod mannagrynskaka med ricotta och citronlikör. Likören kan man slopa och ersätta med antingen med mer citroncest och citronjuice eller varför inte en skvätt mandellikör. Vaniljgelato serverar man till 😀

Det här behöver du:
0,5 l  mjölk
2,5 dl  mannagryn
100 g  smör
1 nypa  salt
2  citroner, rivet skal
350 g  ricottaost
2,5 dl  socker
1  vaniljstång
5  ägg
1-2 msk  likör, t.ex. limoncello eller strega, alt. rivet citronskal
1 g  salt
florsocker, att strö över kakan

Så här gör du:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Låt mjölk, citronskal, smör och en nypa salt sjuda under omröring. När smöret smält, vispa sakta ner mannagrynen och rör om till en jämn och ganska fast smet. Låt smeten svalna.
3. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Låt ricottaosten rinna av i en sil.
4. Vispa äggen med sockret till en fluffig smet. Blanda i vaniljfrön, citronskal och därefter mannagrynssmeten och rör sist i ricottan. Rör om till en slät smet utan klumpar. Tillsätt lite limoncello eller strega.
5. Häll kaksmeten i en rund smord form som har måttet 30 cm i diameter.
6. in i ugnen med kakan i 40 minuter. Men kolla på den efter en 30 minuter med en provnål. Vår var klar efter 30 minuter och precis sådär guldgul som den ska vara.

7. Servera med en kula vaniljgelato eller en kula espressoglass.

 

 

bilden är lånad av maritimoderni.it

och receptet lånat av Paolo Roberto och Recept.nu

Rekommenderas