GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR, NEWS

Hasselnötskräm! Som Nutella – fast bättre!

 

Hemmagjord hasselnötskräm blir fantastiskt gott. Faktiskt blir denna hasselnötskräm både godare och bra mycket nyttigare än vad Nutella är. Bara det att slippa palmoljan som finns i Nutella är ju ett stort plus och att kunna välja vilken olja man själv vill ha i krämen gör det ju inte sämre. Det blir dessutom klimatvänligt. Att göra glass med hassellnötkräm i, rippla glass med den, ha krämen som topping eller som tårtfyllning, till desserter eller kanske rentav på smörgåsen är extarordinärt gott. Suveränt lätt att göra själv!

Det här behöver du

  • 300 g hasselnötter
  • 1 tsk vaniljpulver – eller vaniljstång. Mixa en lite dos med sockret nedan.2.5 dl florsocker – gör ditt eget florsocker med handmixern eller i blundern.
  • 0.3 tsk salt
  • 1 dl kakao – gärna ekologiskt odlade
  • 3 msk neutral olja – kallpressad raps funkar fint.

Så här gör du
Rosta hasselnötterna i ca 15 min på en plåt eller form i ugnen i 200 grader tills de fått bra med färg. Det funkar även fint att rosta dem på ett stekjärn. Men passa dem! De blir visserligen väldigt varma men doftar underbart gott. När de svalnat på en handduk så gnuggar du dom hårt så det mesta av skalen lossnar.
2. Därefter lägger du dem i en blender eller mixer eller mixar dem med stavmixer. Mixa hasselnötterna tills det blivit ett fint pulver och det börjar bildas olja. Kör en stund till tills det blivit en smidig pasta. Det tar en stund så ge inte upp! (Ett tips till dig som gillar jordnötssmör. Gör likadant! Det tar också sin lilla stund men blir supergott det med.
3. Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop allt med full fart på elvisp. När du fått önskad smak och konsistens så häller, eller duttar upp krämen med en sked, i en burk med tätt lock.
Hasselnötskrämen håller sig god i cirka 1 månad! Men ät upp den istället eller gör en ny 😀

Rekommenderas