GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

RÅVAROR

Vanilj

Vanilj är en smaksättare som utvinns ur vaniljsläktet (Vanilla), som växer naturligt i tropiska och subtropiska områden i Amerika, Afrika, sydöstra Asien och västra Oceanien. Namnet kommer av spanska och betyder ”liten kapsel” det vill säga vad som idag kallas vaniljstänger.
Större delen av all naturlig vanillin kommer från vaniljorkidén (Vanilla planifolia). Fastän den ursprungligen hör hemma i Mexiko, odlas den numera runt om i tropikerna. Madagaskar är världens största producent.

De särskilda aromatiska beståndsdelarna finns i frukten, som kommer av att blomman pollineras. En blomma ger högst en frukt. Frukten, som egentligen är en frökapsel, öppnar och tömmer sig om den lämnas kvar på plantan. I rätter som tillagas med hel, naturlig vanilj, kommer dessa att kännas igenom som små svarta prickar.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.