GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Vintrigt God Glassbomb

En vintrigt, tindrig glassbomb att fira varandra och envar är aldrig fel. Den här utsökta lilla godingen ha bara ett problem… det blir aldrig över något av den till dagen efter. 🙂

Detta behöver du:
1 liter vaniljglass – gör själv (recept) eller köp en riktigt god gelato på ditt favoritglasscafé
1 kg panettone (italiensk julkaka)
125 ml Vin Santo 9034002 (antingen Vin Santo som  nämns ovan eller något annat sött, gott dessertvin. Fråga på Systembolaget om du är osäker)
3 msk hallonsylt
25 g skalade pistagenötter
75 g konserverad körsbär – gärna syrliga vildkörsbär
40 g kanderade clementiner (eller någon annan valfri glaserad frukt) – filea tunt
2 clementiner, en skalad och filéad
200 g god kvalitet mörk choklad (minst 70% kakao) – krossa grovt

Så här gör du:
Gör en vaniljglass (eller köp en din favoritglass hos glassbagaren). När glassen är klar i maskinen så lägger du in den i frysen tills glassen fått en fast konsistens eller när det är dags att montera julglassbomben.

När det är dags att montera glassbomben tar du således ut glassen ur frysen så att den kan mjukna något (ifall den nu legat där i mer än en dag.) Det viktiga är ju att den kommer fram lagom tills du är klar med allt annat som ska monteras. Så läs igenom all denna text innan du börjar.

Ta fram en 2 liters skål och klä insidan av den jämnt med 3 lager plastfolie. Skär fyra 2cm tjocka skivor av panettone-kakan. Halvera skivorna. Så klart blir det en bit panettone kvar, men spara den och använd i slutet.

Klä skålens insidor med panettoneskivorna och pressa dem mot de plastade kanterna så att de överlappar varandra något eller så att de precis går kant i kant med varandra. Skvätt lite av vinet över panettoneskivorna så att det ger lite fukt och smak, men inte så att det blir blött, och bred därefter sylten över panettoneskivorna.

Nu är det dags att bre ut första hälften av glassen, så använd en sked för att sprida runt glassen i ett tre – fyra centimeter tjockt lager över panettoneskivorna. Strö därefter pistagenötter, körsbär och glaserade frukt lager och clementinfiléskivorna på toppen. Sedan brer du ut andra hälften av glass. Sprid ut, och arbeta snabbt så att inte glassen börjar smälta allt för mycket.

Nu är bomben nästan klar men innan det blir helt jämnt med skålens kanter så finns det lite plats till. Placera resten av panettone-skivorna ovanpå glassen, skvätt lite mer av ditt Vin Santo över det som ska bli bombens botten, tryck till och täck sedan skålen tätt med plastfolie. Lägg en skärbräda eller något annat platt som trycker ner bomben helt plant och sätt in allt i frysen under natten…Ja, gärna lite längre än så.

mini_swirl

När det är dags att servera så tar du fram bomben ur frysen cirka 30 minuter före det att det är dags. Under tiden som den tinar så värmer du krossad/hackad choklad i en skål över en kastrull med sjudande vatten på riktigt låg värme. Rör om tills chokladen är helt rinnande och låt sedan svalna till åtminstone rumstemperatur innan du dekorerar glassbomben. Medan chokladen svalnar packar du upp din glassbomb, tar av plasten och vänder upp bomben på ett tjusigt fat. Dekorera och häll över den smälta chokladen så att den ringlar ner på sidorna och använd även lite nöthack och clementinefiléer och cest också. Servera!

 

ett recept lånat av channel4

Rekommenderas