GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RÅVAROR

Blåbär

Blåbär (Vaccinium myrtillus) är ett ris som växer vilt i Sverige och övriga norra Europa. Den bör inte sammanblandas med amerikanskt blåbär (Vaccinium corymbosum som är en helt annan art inom släktet blåbär. Blåbär är en av de vanligaste växterna i Sverige och beräknas täcka omkring 17 % landets yta.

Blåbär är normalt överdragna med en tunn vaxhinna som skyddar bäret mot fukt och uttorkning och ger dem en matt, ljusblå färg. Vissa bär saknar dock det anlaget och är därför blanka och svartblå. De svartblå bären är dock fullt likvärdiga de ljusare blå.
Fullmogna blåbär har ett saftigt, mörkt vinrött fruktkött, trots namnet. Smaken är söt med obetydlig syra. Blåbär innehåller antioxidanter, bland annat 8 mg askorbinsyra per 100 g (rekommenderat dagsbehov 75-100 mg). Sällsynt förekommer hybrid med lingon (blingon). Hybriden har vintergröna blad och violetta bär.

I Sverige blommar blåbäret i maj/juni och är moget i juli/augusti. Blåbär är ett populärt bär och kan användas till bland annat paj, saft, sylt, marmelad, kräm, te, blåbärsvin och soppa. Bären kan även användas inom textilfärgningen och ger då en lila eller rödaktig färg. Blåbär fungerar ovanligt väl att göra både glass och sorbet av och fungerar alldeles utmärkt även att göra marmelad på och att ha i bakverk.

(detta är ett uttdrag från wikipedia som du kan besöka för en större och än mer informativ text.)

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.