Jakobs Mandelkaka, gräddglass och torkad frukt
Jakob åkte trist nog ut ur Dessertmästarna på kanal 5 förra veckan men eftersom han är en GlassAkademins favoriter finner du här nedan Jakob Dillners – det vill säga Villa Sjötorps köksmästare, recept på Mandelkaka, gräddglass och torkad frukt.
Ingredienser(4 portioner
Mandelkaka
250 g mandelmassa
3 ägg
50 g rostade och malda mandlar
Lägg allt i en bunke och vispa med elvisp tills det blir fluffigt.
Häll i en liten bakform och baka i 10 minuter på 180 grader. Kakan skall vara kladdig.
Gräddglass
2 msk honung
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
6 äggulor
1 dl strösocker
Lägg honung, grädde och mjölk i en kastrull. Koka upp och dra från värmen, låt svalna något.
Vispa äggulor och socker pösigt. Rör ner i gräddmjölken och sjud under konstant vispning tills det tjocknar lite. Smeten får inte koka. Häll över i en bunke och låt kallna. Kör i glassmaskin till krämig konsistens.
Torkad frukt
4 st. äpplen eller päron
Skiva frukten tunt och lägg på bakplåtspapper.
Torka frukten i ugn på 80 grader ett par timmar tills den blir krispig.
Karamell
2 dl socker
1 dl äpplemust
Blad från äpple eller päronträd
Blanda socker och äpplemust i en kastrull. Värm på svag värme tills sockret har smält. Tillsätt bladen och låt koka på medelvärme tills karamellsmeten fått en gyllenbrun färg.
Lägg kakan och glassen på en iskall tallrik, toppa med torkad frukt och ringla över karamellen.
Tänk på att använda ekologiska ingredienser.
Rekommenderas
-
Affogato – Vaniljglass, espresso och citrondecember 29th, 2022
-
Amerikanska pannkakor med glass och bär!december 23rd, 2022
-
Crème caramel-glass med karamelltopping och Kolassåsdecember 30th, 2021
-
MATCHAGLASSdecember 23rd, 2021
-
GLAD SOMMAR – med gräddglass och jordgubbarjuni 24th, 2021