GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Ris á la Malta-glass med bär och frukt till Nyår!

Ris à la Malta vet ju alla vid det här laget hur man både gör och hur det smakar. Du har antagligen kvar julgröt också i kylen. Passa glatt då på att göra något riktigt gott och överraskande enkelt av den goda gröten. Gör glass av den! Ris á la Malta glass med apelsinfileer och körsbär och stick ett tomtebloss i servingsglasen!

DUBBELT SÅ GOTT NYTT ÅR TILL ER ALLA!

Risgrynsgröt
Det här behöver du till att göra risgrynsgröt:

  • ½ dl grötris
  • 1 dl vatten
  • 1 krm salt
  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång, Bourbon eller annan vaniljstång
  • 10 cm kanel från Sri Lanka
  • zest från ½ apelsin

Så här gör du gröten – Ja, om du inte redan har gröt i kylen vill säga

Blanda ris, vatten och salt i en kastrull och koka tills vattnet kokat bort. Blanda ner de andra ingredienserna och sjud på svag värme i cirka ungefär 45 minuter. Rör om med jämna mellanrum. Det ska bli en ganska så lös gröt – men inte för lös. Ta av gröten från värmen. lyft ur kanel och vaniljstångsreterna och låt allt svalna svalna. Koka under tiden en glassgrund.

Ris á la Malta Glass

Det här behöver du till att göra glassen:

  • 250 g grädde
  • 250 g mjölk
  • 100 g äggula
  • 60 g strösocker

Så här gör du glassen
Rör ihop alla ingredienserna ovan i en kastrull, sjud under omrörning till cirka 80°C. Kok inte upp! Ta av pannan med blandningen från värmen och låte den svalna till åtminstone rumstemperatur men bäst är det om du låter den stå i kylen under några timmar.

När det är dags att göra glass så blandar du risgrynsgröten med glassmeten tills det blivit jämntjock smet. Kör därefter smeten sedan i glassmaskinen tills det är klart.

Dekorera med tillbehör som funkar för dig:

  • filer från apelsin
  • färsk frukt – eller upptinad
  • körsbär – upptinade
  • citronzest

om det är frusen frukt så tina upp dessa under en timme – eller behåll i fryspåsen och lägg hela påsen i kallt vatten så går det något fortare att tina upp. Du kan också hälla upp de frusna frukterna eller bären i en lite kastrull. På med locket och sätt spisvärmen på 1 eller 2 och låt frukten/bären tina och ”kladda till sig” lite lätt. Låt svalna.

Servera och dekorera i champagneglas, skålar eller i frasiga glassrån med färsk, eller upptinad, frukter eller bär på toppen. Låt det gottiga rinna ner över den smarriga glassen.

Gott Nytt År!

Rekommenderas