GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR

CHOKLADSÅS MED LIKÖR

 

Det bästa glasstillbehöret är givetvis en extra god chokladsås. Gelato, sorbet, kolakross, nötter och till och med en ”vanlig” paketglass från ICA på finmiddag eller fikan – i alla kombinationer och lägen så funkar en hemgjord chokladsås. Alltid!

Ingredienser till 4 portioner:

2 dl högkvalitativ choklad
25 cl grädde
25 cl mjölk
2 cl Grand marnier

Det finns två sätt att göra detta på.

ett: Värm grädde under omrörande i en kastrull på låg värme. Krossa chokladen och lägg i krosset smulorna och låt de smälta ner i grädden medan du rör. En tesked smör gör att smakerna lyfter och chokladen blir lenare. Smaka av med valfri likör. En liten skvätt (1 tsk eller 2 brukar räcka till fyra portioner). Vill gästerna ha mer får de hälla på själva efteråt…

två: Blanda 2 dl grädde med önskad mängd kakao, förslagsvis 3 matskedar, och önskad mängd socker, förslagsvis 1 till 2 matskedar råsocker. Värm blandningen på låg värme under vispning i en stabil panna tills chokladsåsen reducerats till önskad konsistens och smak.

I bägge fallen funkar varm chokladsås alldeles utmärkt som glasstillbehör men det går också att spara såsen kall i kylskåp i några dagar. Hur man nu skulle lyckas med det?

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.