GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR, NYHETER

Geléhallonglass, Gelehallonrippel o glass!

 

Allt lär gå att smälta. Om du sett Friends på så kan man ju alltid referera till Phoebes halvbror, Frank Buffay Jr, som på frågan ”…what kind of things do you like to do at home?” Svarar Frank helt rätt och slätt ”How-how I like to melt stuff, and how I dislike stuff that doesn’t melt.” Gillar du också det så är detta receptet för dej!

Ryktet säger att man kan ju använda nästan vilket godis som helst…samma metod och smaka dej fram: Zoo, Bilar, citronkolor, lakrits, ferraribilar  och skumbananer. Det är bara du som sätter gränsen.

mini_swirl
Det blir en ganska tjock kräm som går att få lite fluffigare om man vispar den med elvisp när det är helt kall. Prova dej fram helt enkelt med mängden.

Receptet nedan är med 80 gram geléhallon, men du kan säkert både öka och minska mängden beroende på hur du tycker.

3 dl vispgrädde
80 gram Gelehallon

Så här gör du Gelehallonkrämen
Värm grädden försiktigt och blanda ner geléhallon. Låt detta smälta på svag värme, de får absolut inte koka eller ens sjuda. De bränner lätt vid om värmen är för hög.
Låt blandningen bli helt kallt i kylskåpet, gärna över natten. Nästa dag kan du vispa upp blandningen för att få en mer fluffigare konsistens. Späd med mer grädde om krämen blivit för tjock eller  om du vill att den smakar för mycket.
Om du vill ha krämen till att rippla din vaniljglass med eller om du vill göra glass av den är som du vill. Receptet nedan är vaniljglass. Vill du göra Gelehallonglass ersätter du antingen de 3 dl vispgrädde med krämen ovan eller blandar ner krämen i smeten innan du fryser den i din glassmaskin eller i frysen.

Tänk bara på att glassmaskinen bara kan ta en viss mängd smet. Mät och fundera, dela upp eller rippla vaniljglassen efter att den blivit klar.

Vaniljglass
15 minuter + ca 20 min i glassmaskin 4 portioner
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2 st ägg
0.5 dl strösocker
eller 0.5 dl florsocker
en delad vaniljstång och urskrapade frön eller 0.5 tsk vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:
1. Vispa grädden med elvisp, medelhårt – som om du skulle ätit den till en dessert.
2. Knäck äggen i en bunke. Tillsätt socker och vaniljpulver – med fördel en delad vaniljstång och urskrapade frön
3. Vispa till en ljusgul fluffig smet, ca 15 sekunder med elvisp på högsta hastighet.
4. Tillsätt den vispade grädden och vispa på lägsta hastighet till en jämn smet.
Smaka på smeten och tillsätt ev. mer vanilj och/eller socker om du tycker det behövs. Vispa så det blandas.
5. Med glassmaskin: Häll glass-smeten i glassmaskinen och kör tills glassen är klar, ca 20 minuter.

Utan glassmaskin: Häll glass-smeten i en form eller frysburk med lock och ställ in i frysen i ca 3-4 timmar eller längre tid. Rör om en gång i halvtimmen/timmen de första 2 timmarna för att minska iskristallerna.

Upptining: När glassen stått i frysen länge och är hård kan man låta den stå i kylskåp ca 1-2 timmar eller en halvtimme i rumstemperatur så blir den mjukare – eller 3-4 timmar i frysen

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.