GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Romrussinglass

En skönt rom- o russinbestyckad vaniljglass pyntar ditt och dina gästers hjärtan med lite extra glim-bling. Det blir den bästa middagsavslutningen i år ….ja, kanske till och med någonsin.

Det här behöver du:
5 dl  mjölk
5 dl  vispgrädde
1 st  vaniljstång
10 st  äggulor
1 dl  råsocker
1dl muscovadosocker
gula plus svarta russin
3 dl  – en riktigt mörk Jamaicarom – eller någon annan fyllig rom
Riven mörk högprocentig choklad

Så här gör du:
Lägg russinen att dra i lite rom under cirka 2 dagar innan du ska göra glassen . Då drar russinen till sig massor med arom från rommen och blir samtidigt gottigt mjuka.
Häll i äggulorna och strösockret i en bunke och vispa antingen för hand, elvisp eller med hjälp av en hushållsassistent.

Blanda ihop mjölken och grädden i en kastrull och lägg därefter i vaniljstången och värm nästan upp tills det nått kokpunkten. Rör hela tiden.

Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet i och lägg ner i gräddmjölkblandningen.
Häll över äggblandningen också i gräddmjölkblandningen och låt allt sjuda under omrörning. Använd en termometer för blandningen får inte bli högre än 85 grader.
När den tjocknat något häller du i rom- och russinblandningen. Blandar och tar av från värmen och rör om tills det svalnat något.

Därefter låter du den svalna i lugn o ro och trör lite då och då – huvudsaken är att det blir svalnar och blir riktigt kallt. Det går bra att plasta bunken/grytan och sätta in i kylen när den fått rumstemperatur.

Häll i smeten i en glassmaskin och kör tills glassen är klar.

Dekorera med riven choklad och servera.

Rekommenderas