GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

GOD JUL med Vaniljglass med glöggsirap och Roquefortost

Stilla mys och julens godaste dessert med läcker hemlagad vaniljglass, kryddig glöggsirap och ädelost. Det är fantastiskt gott efter skidturen eller shoppandet och får en att glömma allt som har med julklappar, snökanoner och svårstartade bilar att göra.

det här behöver du:
1 flaska vinglögg, 75 cl
2 dl socker
1 vaniljstång – delad men inte urgröpt.
cest från en apelsin
1 kanelstång
4-5 kardemummafrön (eller en halv tesked malen kardemumma)
2 stjärnanisar
2 teskedar rödpepparkorn
En bit blåmögelost (Roquefort, Kvibille eller någon annan god lite starkare ost med liknande karaktär)

så här gör du:
Häll upp glöggen i en kastrull tillsammans med sockret – men spara en tiondel till senare moment. Låt glöggen småputtra med kanelstången, apelsincesten, vaniljstångenen, kardemumman, stjärnanis och pepparkornen tills glöggen reducerats och blivit sirapslidande i konsistensen. Ta upp vaniljstången och kanelstången.

Därefter tar du av kastrullen och låter glöggsirapen svalna och häller sedan i den sista slätten glögg och rör om – eller..

..om du har annat göra innan det ska serveras sätter du in blandningen i kylen tills det är dags. Då är det godast om du värmer glöggsirapen något och därefter tillsätter den där sista skvätten glögg precis innan du serverar.

Häll då upp lite av den reducerade glöggen i en tjusig portionsskål eller ett glas, lägg på glassen i lagoma portionskulor och ringla lite till av glöggsirapen ovanpå. Smula ädelosten, pepparkakan och lite rostad flagad mandel ovanpå.

Servera och njut.
bild lånad från honestlyyum.com

Rekommenderas