GlassAkademin.se – Recept, Ställen & Maskiner

KOLASÅS, CHOKLAD & ANDRA TILLBEHÖR, NYHETER

Whiskykolasås till din Vaniljglass

 

En urgod whiskykolasås till din hemgjorda glass idag sätter pricken över i och förgyller eftermiddagens middagsavslutning.

Till 8 portioner behöver du 15 minuter och lite ingredienser
• 1 1/2 dl strösocker
• 1/2 dl vatten
• 6 msk irländsk whiskey
• 1/2 dl vispgrädde
• 1/4 tsk salt

+ 1 1/2 l god kvalitet Glass – glass, hasselnöt eller någon smak som du tycker passar fint till whiskykolasåsen

Så här gör du
Värm sockret och vattnet i en tjockbottnad kastrull på medelhög värme under omrörning tills sockret löst sig. Värm under omrörning och putta ner eventuella sockerkristaller som lägger sig längs kastrullens kanter. När sockerblandningen börja mörkna något (efter ca 5 minuter) fortsätter du röra men håll koll på färgen och ta av den när blandningen fått en sirapskaraktär och en djup gyllene karamell. Då tar du bort kastrullen från värmen men rör vidare och tillsätter försiktigt whisky, grädde och salt. Men försiktigt för den smälta sockerblandninger är ordentligt het och kommer att bubbla upp och ånga. Så rör på tills allt är blandat och fått en önskad konsistens. Whiskykolasåsen är klar.

Fram med glassen, fördela upp i skålar och rippla över whiskykolasåsen – Servera!

Rekommenderas