GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Banan och ChokladChipMuffinsSemla med Espressoglass

Semmeltider! Oavsett om du gillar vanliga semlor, semmelklämmor, bullar med grädde och mandelmassa eller dina egna varianter så är nog Banan och chokladmuffinssemla med Espressoglass den godaste semmelvarianten på länge.

det här behöver du
2 st ägg
1 dl socker
0,5 dl matolja
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 krm salt
2 st bananer
100 gram ljus blockchoklad

så här gör du
Sätt ungen på 200 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt olja och mjölk. Blanda mjöl, bakpulver och salt.
Rör ner mjölblandningen i äggsmeten. Mosa bananerna och finhacka chokladen. Tillsätt banan och choklad till smeten och rör om.

Ställ ut 20 pappersformar på en plåt eller smörj och bröa 12 muffinsformar. Fyll formarna till 2/3.

Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter.

När de är klara tar du ut dem och låter dem svalna. Under tiden gör du espressoglassen.

Espressoglass

Ingredienser till 6 portioner
0,7 dl socker
1, 5 dl mjölk
1 st vaniljstång
3 st äggulor (eller 4 små)
4 dl vispgrädde
1 enkel espresso (eller en dubbel beroende på hur mycket du vill att det ska smaka)

så här gör du:
Häll mjölken och sockret i en kastrull och lägg i vaniljstången. Koka upp och låt stå på svag värme i 15 minuter. Vispa äggulorna i en skål. Koka upp sockerlagen igen, ta ur vaniljstången och häll den kokheta lagen under kraftig vispning i skålen med äggulorna.

Häll tillbaka krämen i kastrullen och sjud den under vispning på svag värme till dess den tjocknar något (tre till fyra minuter). Häll krämen i skålen igen och vispa lätt tills den svalnat. Tillsätt kaffet.

Vispa grädden tjock och blanda i krämen. Kyl först i glassmaskin eller fyll direkt i en låg form och ställ in i frysen. Ta ut glassen emellanåt och rör om. När den känns lagom efter några timmar är den klar att servera.

Det tar ungefär 1 timme med maskin och alternativt så gör du som med andra sorter utan glassmaskin och då tar det ungefär 4 – 5 timmar i frys. Om du väljer det sistnämnda så glöm då inte att röra om emellanåt i blandningen. (receptbild hittar du här espressoglass)

 

När det börjar dra ihop sig till att servera så monterar du den delade semlan med en stor kula glass och chokladsås.

 

bilden på semlan är lånad från den smått fantastiska bloggen mydessertdiet

 

Rekommenderas