GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Fikonglass (Biscuit de higos)

Har du en paket fikon som blivit över? Bjud inte hunden på dem, släng dem inte – gör en fikonglass! Det är en traditionell efterrätt från Mallorca som överraskar långt mycket mer än vad man först skulle kunna tro och blir en delikat efterrättsglass med bara några få ingredienser.

Det här behöver du
150 gram  torkade fikon
Konjak, till blötläggning av fikon
4 dl  vispgrädde
4 st  ägg
150 gram  socker
mandlar
honung

Så här gör du:
Först lägger du fikonen i lite konjak ett par timmar, eller ännu bättre: en dag eller ett dygn så tar de åt sig smak och blir lite extra mjuka. Det viktiga är att de får ligga helt täckta av konjaken minst ett par timmar i till exempel en plastfilmövertäckt skål.

När de är riktigt klara så tar du upp dem och hackar dem lagom grovt.
Därefter är det dags att vispa äggvitorna till ett hårt skum, blanda i sockret och fortsätt vispa tills konsistensen påminner om mjuk maräng.
Vispa grädden och blanda ner blanda ner äggulorna, grädden och fikonen i marängsmeten men glöm inte att spara några fikonbitar till garnering.

Kör blandningen i glassmaskinen eller klä en avlång form med plastfilm och fyll på med glassmeten…
… eller ställ formen med glassmeten i frysen i minst 3 timmar. Rör om ett par gånger under frystiden.

Servera med honungsrostade mandlar – se recept nedan

 

ROSTADE MANDLAR
Under tiden som glassen går i maskinen eller står i frysen är det ett ypperligt tillfälle att rosta mandlarna. Hetta upp en torr stekpanna och lägg i mandlarna. Rör hela tiden lite lagom så att det inte bränns. Fortsätt röra om och när mandlarna börjar få lite gyllengul färg så tar du i honung, flingsalt och lite kanel och rör om snabbare och håll koll, sänk värmen lite för honung bränns lätt vid. När det känns lagom så håller du ut mandlarna lite utspridda över ett bakplåtspapper på en tallrik eller en skärbräda. Tänk på att de är superheta och behöver svalna.

Mandlarna funkar både som snacka för sig, ett gott komplement till glass, muslin eller varför inte på toppen av en cupcake…

Rekommenderas