GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KONDITOR

Konditorn Anders Johansson håller Gelato-Hov

Gelato-konditorn Anders Johansson bjuder in till kurs i hur man kan göra glass, gelato och sorbet. Stället som vi befinner oss på, tillsammans med flera kursdeltagare och så Anders såklart, är Valmar Scandinavia Gelato Academy Malmö. Anders går teoretiskt och praktiskt igenom förehavanden, recept, ingredienser och förevisar även hur glassmaskiner och frysar fungerar, stora som små. Hos Valmar Scandinavia finns det gott om sådana maskiner för de flesta varierande behov till glasstillverkning och försäljning – oavsett hur stor eller liten produktion man önskar ha.

Det som står på agendan under dagens lektion med Anders är i första hand naturligtvis hur man kan göra gelato. Han visar recept, rör i blandningar och smyger in ett och annat tricks också. Efteråt bjuds alla elever på vad vi gjort under dagens lektion. Delikat vaniljglass, en jättegod citronsorbet och ett misstag (en röd grapefruktsorbet) som faktiskt inte blev så dum ändå, trots Anders lite envisa nekande.

Jag samtalar kort med Anders Johansson efter dagens kurs och han berättar om hur det kom sig att han började med just glass. I början av nittiotalet arbetade han i livsmedelsbutik och efter något år ville han vidga vyerna och sökte sig till Carlshamn Mejeri. Ni vet det där mejeriet som bland annat gjorde glass, margarin och mycket annat. Anders som då fungerade som regionsansvarig säljare, berättar bland annat om genomslagskraften av kampanjen ”Gott, gottigott gott!” och mycket annat från den. En epok som säkert satt sina tydliga spår – i Sveriges marknadsföringsklimat och inte minst hos Anders.

Arbetet på Carlshamn ledde Anders från det ena till det andra och idag jobbar han på KåKå med hela Sverige som arbetsfält. Fokus för honom är alltid bäst råvaror och hög kvalitet och det är i de elementen Anders verkar trivas bäst i, bland smakupplevelser, människor och äkthet. Ingen dag är den andra lik skrattar Anders medan han diskar upp kärlen efter dagens kurstimmar.

Någon som gett Anders mycket är naturligtvis kollegan och konditorn Tony Olsson som precis som Anders också brinner för allt som har med gelato, bakverk och inte minst choklad att göra. Det är också mycket inspirerande att få arbeta med Tony och nämner även gelatomästaren Martin Gregori som han har glädjen att arbeta tillsammans med ibland.

Det är fantastiskt trevligt att få arbeta i nära och direkt kontakt med alla våra kunder och att visa och få hjälpa till där behoven och frågorna poppar upp. Det blir personligt, vänskapligt och ett oerhört varierande och givande arbete även om det ibland tar mycket tid att ta sig till och från alla ställen. I stort sett är ju hela Sverige mitt arbetsfält och vi åker ju också ganska ofta på mässor och förvisningar. KåKå´s glassutbildningar är i Örebro, Stockholm och Malmö och sedan Anders började år 2011 har kunderna bara blivit fler och fler. De som varit på glasskurser hos KåKå under första halvan av året startade glassbarer i början av eller under sommaren på flera ställen runt om i Sverige.

När Anders bjuder familjen, gäster eller kompisarna på något gott så blir det givetvis en egen alldeles nygjord len vaniljgelato med nyplockade hallon. Det är ingenting som slår en alldeles färsk vaniljglass och det håller jag ju såklart med honom om. Det enkla är oftast godast och blir mest uppskattat. Jag frågar honom om han kan tänka sig något annorlunda till en finare middagsbjudning. Anders funderar en kort stund och föreslår en citrongelato med basilika. Det kanske låter som en konstig kombination men det är faktiskt väldigt gott. Om jag skulle bli sugen på något bara sådär i nödfall så skulle väl kunna gå med en Solero också säger Anders och ler.

Vad dricker man till en god glass undrar jag? Rent källvatten, utan den minsta tvekan, bestämmer Anders. Det skulle väl också fungera med mjölk också och vid middagsbjudningar eller liknande tillställningar kan man alltid välja något bra vin eller en passande likör till desserten, men vatten är oslagbart.

Anders mobil ringer och det visar sig vara en av hans kunder som vill ha hjälp med ingredienser eller recept. En spännande kurs är slut och kunderna vill ha tips om hur de kan göra gelato på allra bästa sätt och såklart finns Anders alltid till hands med kloka råd och svar. Så jag skakar hand med gelatokonditorn Anders och tackar honom tyst medan han pratar vidare i mobilen och jag beger mig hemåt efter en mycket givande dag.

Sven Björk för GlassAkademin


Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.