GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

KONDITOR

Martin Gregori & Valmar Gelato Academy

Gelatomästaren Martin Gregori har varit på besök i Malmö. Scenen var Valmar Gelato Academy Scandinavia och de speciellt inbjudna till eventet bestod mestadels av glassmakare som ville se närmare på Valmars nya glassmaskin Multi P T&Ti. Eftersom Martin utvecklat maskinen demonstrerade han och berättade allt om vad som gör den nya maskinen unik. Det blev lektioner om hur den funkar och lite till kring detta med glasstillverkning och krämkokning.

Martin Gregori har sedan barnsben trivts bäst i ett kök, bageri, konditori eller en i gelateria. Han har sedan 30 år tillbaka delat med sig av sin passion för gelato. Det som gör att hans arbete så fantastiskt roligt, berättar han, är att det alltid finns mer att lära. Det kommer alltid trender, nyheter och roliga smakupplevelser. Att göra en riktigt god glass kan liknas med spelet Othello – det tar en minut att lära sig hur man kan göra glass men det tar en livstid att bli mästare. Martins familj har en 200-åriga lång tradition bakom sig med restauranger och trattorior som är kända vida omkring Trieste för god matlagning och smakupplevelser. I dag reser han runt om i världen och lär och inspirerar andra hur man kan göra glass. Det är ett väldigt givande och skojigt arbete.

Martin är en riktig gentleman med en ödmjuk framhållning och förklarar glassmaskinens alla fiffigheter och finesser metodiskt och tålmodigt. Han förvissar sig hela tiden att alla åhörare hänger med i vad som görs i de olika momenten. Nu var det ju förstås inga nybörjare i glassmakeri som var och hälsade på hos Valmar Scandinavian Gelato Academy. Flera av åhörarna är erfarna och passionerade konditorer och glassmakare sedan lång tid. Martin berättade att under gårdagen var till exempel gänget från Gettergod och  Skeppsgossen och lyssnade. Sedan var det också en ung passionerad tjej från…?? Ja, vart kom hon ifrån? ”Mats!?” tjoar Martin på sin charmiga och brutna engelska och när Mats dyker upp räknas flera av gårdagens deltagare upp och de kommer fram till att den passionerade tjejen är från Pilevads Matateljé i Genarp. ”Ja, just det! Ann-Lousie!” skiner Martin.

Under dagens förevisning kommer även choklad- och gelatokonditorn Tony Olsson på besök. Han är som alltid lika kunskapsnyfiken och charmig. Både han kollegan Anders Johansson, vet redan det mesta om gelato tillverkning men de är bägge smått frälsta i Martins maskin och delar generöst med sig av sina egna tips och råd.

Maskinen då? Vid första anblicken så ser den inte mycket mer annorlunda ut än de övriga glassmaskinerna. Den är något större och vid närmare överblick syns ett annorlunda och mer omfattande gränssnitt på programmeringsdisplayen. Det är absolut fler valmöjligheter än de man kanske är van vid och har sett tidigare. Programmeringsvalen visar sig dölja massor av nyheter och inbjuder flertalet olika möjligheter. Bland annat kan man styra den hemifrån med en hemdator (och antagligen även med en Iphone??) för att starta och stanna eller ändra programmering. Det är ju perfekt om man förberett smeterna dagen innan och kan ha sin glass eller sorbet färdig när man anländer till glassbaren nästa morgon.

Kanske är det lite nördigt att beundra Martin Gregori men det han utvecklat är antagligen toppen av isberget. Det märks tydligt när jag frågar om han har fler idéer i bakfickan och han skrattar och nickar lite men svarar med ett dröjande och brutet och glatt ”…maybe”. Sen skrattar han igen och fortsätter visa kollegorna hur man gör om man råkat programmera maskinen fel.

martingregori

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.