GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASSTÄLLEN

Notariannis Ice Cream Parlour 85 års Jubilerar

 

Familjen Notariannis Ice Cream Parlour i den engelska kuststaden Blackpool har nyligen haft 85 års jubileum. Blackpool lockar årligen fler och fler besökare och anses vara Englands Las Vegas och naturligtvis finns det flera ställen som säljer glass, speciellt under sommarhalvåret, men det är alltid Notariannis Ice Cream Parlour som alla engelsmän omtalar med nostalgi, värme och smått tårade ögon – och det till trots att de endast har en smak – vaniljglass. ”Vilken smak du vill … bara du väljer Vanilj”

Att konkurrenterna erbjuder smaker som mynta, chocolate chip, pistacchio och schweizisk choklad påverkar antagligen Notariannis än mer att hålla fast vid ”endast-vanilj -regeln”. Som tur är så går det att göra mycket med bara vaniljglass än man kanske skulle kunna tro. Menyn är lång och omfattande ändå. ”Ja, varför ändra något som bevisligen redan fungerar?” säger Luca, 21, som driver ”the parlour” tillsammans med sin pappa Michael, 55.

Butiken grundades 1928 av gammelfarfar Luigi som då flyttat till England från södra Italien. Notariannis blev snabbt ett populärt ställe och omtalades vida kring Blackpool tack vare Luigis utsökta italienska gelato. Med åren har stället blivit allt mer berömt och nyligen firade familjens glassbar 85 år i branschen.

”Receptet till vaniljglassen har varit i familjens vård under flera generationer och vi skulle aldrig lämna ut det till någon oavsett vad som händer. ”Vi har haft folk som velat köpa receptet av oss och erbjudit allt från några tusen upp till en hel miljon pund för det. En miljon är onekligen mycket pengar men vi skulle aldrig sälja receptet – oavsett vad vi än blir erbjudna. Receptet har gått i arv sedan starten och mina barn kommer att få hand om det efter mig berättar Luca. ”De kommer naturligtvis att få lova tystnadsplikt kring det hemliga receptet, precis som övriga familjemedlemmar har gjort”. ”Idag är det egentligen bara tre som kan receptet, jag själv, min pappa Michael och farfar Guissippe. Det bästa med hemligheten är att vi inte ens har det nedskrivet någonstans. Vi brukar skämta att om vi skulle resa någonstans allihop på samma gång så får vi färdas i separata flygplan utifall någon av oss skulle förolyckas. Då är åtminstone receptet i säkert förvar hos två av oss.”

Luca kommer ju hur som helst inte att avslöja vad som gjort att deras glass blivit så framgångsrik men han avslöjar att de ”till skillnad från många andra glasstillverkare har alltid mjölk och ägg och smör från lokala producenter och får nästan dagligen leveranser från närproducerande bönder. Det är bäst att alltid ha det bästa för att få en så krämig konsistens i glassen som möjligt.

Butiken säljer ungefär 40 liter vaniljglass varje dag under de nio månader de har öppet. Vi har stängt under vintermånaderna men mellan mars och fram till den sista dagen av ljusfestivalen Blackpool Illuminations. The Illuminations, eller The Lights som folk också kallar festivalen, hålls varje år vid samma tid på året sedan 1879. Då är det fest och alltid fullt både på Notariannis och alla andra ställen i hela Blackpool. Det är ju alltid mycket folk men då blir det alltid lite extra kul.

Det är inte ovanligt att det kommer in kunder som minns gammelfarfar och glassbaren under åttiotalet. Vår glass påminner dem om svunna tider och minnena tar ofta dem tillbaka deras barndom. ”Folk säger att vår glass är bättre än vad du kan få i Italien.”

Det är hos Notariannis som du kan beställa glassarnas glass, the Knickerbocker Glory, som påminner lite om en klassisk Amerikansk Sundae på ett speciellt italiensk/engelskt vis – fast mycket maffigare och godare. Notariannis har såklart även en egen version av en engelsk marängsvissvariant, the Eton Mess som på Notariannis vis helt enkelt heter Notties Mess.

”Vi i familjen är mycket stolta över vår glass och så länge stoltheten finns lovar Luca att bära familjefanan vidare, även om ansvaret vilar tungt, in i nästa generation.” Så är du i England och det minsta sugen på god glass så är Blackpool och Notariannis Ice Cream Parlour ett riktigt måste att spika in på ”besöka-kartan”. Där får du garanterat ditt gelato-sugna lystmäte tillfreds och får ”Vilken smak du vill … bara du väljer Vanilj”.

Sven Björk
Fritt från http://www.dailymail.co.uk

Notariannis Ice Cream Parlour
9 Waterloo Road
Blackpool FY4 1AF
Storbritannien
Telefon:+44 1253 342510
Öppet i dag · 10:00–18:00

notarianniicecreamblackpool.co.uk


Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.