GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

REPORTAGE

FABRIKEN SOM STRÖSSLAR DIN GLASS

I mitten av förra sommaren tog allt strössel i Sverige slut och glasskatastrofen var ett faktum! En superfin sommar i kombination med lokalbyte gjorde att strösselproducenten Candeco, som förser Sveriges glassbarer och butiker med strössel, inte hade en chans att följa upp efterfrågan. Inför årets glass-säsong har GlassAkademin besökt Candeco i de nya pampiga lokalerna i Malmö. 

Vi får möjligheten att träffa Key Account Manager Hanna Andersson som arbetar med produktutveckling. När vi kommer innanför dörrarna nås vi av alla möjliga definierbara och odefinierbara konfektyrdofter. På vägen in till konferensrummet passerar vi ett testrum där väggarna är klädda av plastlådor med strössel i diverse färger och former. Det är helt enkelt en fröjd för både näsa och öga. Man blir naturligtvis sugen på att botanisera bland alla dessa skatter för att se om de smakar lika fantastiskt som de ser ut och doftar!

Hanna berättar att Candeco startade 1992 av ett antal kolleger med ursprung i konfektyr- och chokladbranschen och 2005 blev de uppköpta av Orkla i Norge. Idag är de ca 30 personer i produktionen och 10 personer på kontoret. Nästan allt som säljs är egentillverkat.

Hanna berättar vidare att de flesta produkterna har tagits fram tillsammans med uppdragsgivaren då varje klient söker något speciellt till just deras slutprodukt. Uppdragen är av olika art, alltifrån att ta fram en helt ny produkt med smak och textur, till mindre avancerade ändringar av redan befintligt strössel. ”Vi tillverkar kundunika produkter där flexibilitet är viktigt och ett tätt samarbete med kunden är av stor vikt. Vi har egentligen inget standardsortiment eftersom smaker ständig ändras och ofta över kort tid.”

Hur ser trenden ut? Vi får ibland förfrågan på sockerfritt strössel men våra produkter är sockerbaserade och det är inte alltid möjligt att byta ut huvudingrediensen. Däremot får vi en hel del förfrågningar på naturliga färger och aromer och där kan vi hjälpa till på ett annat sätt.

Vilken smak går bäst? I Skandinavien är det fortfarande lakrits som ligger i topp och vi märker att vissa delar av Europa börjar efterfråga lakritssmaken. Andra smaker som utmärker sig på våra breddgrader är kryddsmaker som chili, ingefära mm men även läskedryckssmaker.

Nu är glass-säsongen i full gång och sommartörstande nordbor ser fram emot att få dekorera mjukglassen med gamla klassiker som karamellströssel och nötkross. Och kanske våga prova lite nya smaker som kan utmana smaklökarna en aning? Efter besöket på Candeco känner vi oss trygga i övertygelsen om att de kommer kunna förverkliga era glassdrömmar hela sommaren!

Candeco Confektyr AB
Olsgårdsgatan 4
SE-21579 Malmö Sweden
Tel: +46 40 19 07 25

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.