GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASS, RECEPT

VANILJGLASS

Ingredienser till 6 portioner:

2,5 dl vispgrädde
5 dl mjölk, standard
1 vaniljstång
7 äggulor
OCH
1,5 dl till 2dl strösocker – smaka av sötman – men tänk på att socker smakar mindre i en färdig glass. 
 

så här gör du:

Häll grädde och mjölk i en stor kastrull. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur vaniljfröna, rör ut i mjölken och tillsätt även vaniljstången. Värm gräddmjölk-blandningen, låt den sjuda och rör om försiktigt så den inte kokar över eller bränns vid. Ta av pannan från värmen och låt blandningen stå och svalna.

Vispa ägg och socker fluffigt och tillsätt det i gräddmjölken. Vispa ordentligt hela tiden när du tillsätter så att det blandas. Sedan häller du tillbaka glassblandningen till pannan. Därefter värmer du glassmeten under omrörning. Det är viktigt att smeten håller en temperatur precis under 85 grader. Kokar smeten spricker den, koagulerar och blir grynig.

När smeten tjocknar tar du av pannan och låter den svalna medan du rör om då och då. Det är möjligt att kyla ner den i ett vattenbad om du har bråttom men glöm inte att ta upp vaniljstången.

Kör glassmeten i en glassmaskin direkt efter att den svalnat men glassen blir både godare och får en bättre konsistens om smeten får vila i kylen över natten. Alternativet till att använda glassmaskin är handgjord glass. Då är det samma tillvägagångssätt som ovan men man fryser smeten i en bunke istället.

Det blir mer hantverk också för glassen ska tas ut och mixas någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills du är nöjd. Det kan ta någon timme till och resultatet blir inte lika jämnt men nästan lika gott!

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.