GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Beiga Dessertmästarlagets choklad och guinessglass

Andra omgången i Dessertmästarna bjöd på massor av olika smakriktningar och utsökt glass. Vinnarlagets Choklad och Guinessglass med chevréglass och honungsstrutar gjordes av Fredrik, Malin och Linnéa. Av Fredrik Gustafsson, Malin Lönneberg och Linnéa Höglund.

Choklad o guinessglass
300 g mörkchoklad
200 g vatten
250 g Guiness
50 g mjölk
2 g salt
50 g rostad havre

Koka upp vatten, Guiness, mjölk o rostad havre, slå över chokladen, tillsätt salt och mixa med stavmixer. Kör i glassmaskinen till fast konsistens.

Chevréglass
50 g grädde
50 g Chevré, endast det inre, ej det vita mögeltäcket.
300 g mjölk
80 g äggula
100 g socker
50 g honung

Smula Chevré i en bunke, Koka upp grädde, mjölk, honung, och hälften av sockret. Rör resten av sockret med gulan. När gräddmjölken kokat slå den över äggulan och sockret under ständig vispning, häll tillbaks i kastrullen och rör konstant till glassen är 83 grader, häll över chèvren och mixa, sila och låt svalna, kör i glassmaskin.
Ha gärna lite framförhållning och gör glassmeten dagen innan den körs i maskin.

Honungsstrutar
50 g mjöl
50 g äggvita
50 g smält smör
25 g ljus honung
25 g florsocker
Frystorkade havtorn

Vispa ihop alla ingredienser utom havtorn. Bred ut smeten på bakplåtspapper till runda, tunna plattor. Ca 10cm diameter. Strö över havtorn o baka på 160 grader ca.10 minuter (tills de fått gyllene färg). Rulla ihop till strutar medans de är varma.

Inkokt äpple
2 granny smith äpplen
1/2 citron, juicen
1/2 vaniljstång, fröna
3 msk ljus honung
3 msk calvados

Hacka äpplena till små tärningar. Värm alla ingredienser i en kastrull. Låt koka upp och sedan småkoka tills så lite vätska som möjligt är kvar, äpplen ska va mjukt men fortfarande behållit sin form.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.