GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

GLASS

Cigarr-glass x 2

Bourbon och Cigarr-glass med fikon, kardemumma, vanilj och kanel

5 dl vispgrädde

2,5 dl mjölk

2 dl socker

1 liten nypa salt

 5 äggulor

 

6 kardemummakärnor

2 kanelstänger

1 liten kubansk cigarr

1 vaniljstång

10 torkade fikon

½ dl whisky (Bourbon el Blended el efter egen smak)

 

1 Rör samman 2.5 dl av grädden, mjölken, sockret och den lilla nypan salt i en kastrull och värm upp blandningen under omrörning. Låt blandningen sjuda tills den skummar något och det bildas små bubblor. Stäng därefter av värmen.

2 Lägg ner de hela kardemummakärnorna, cigarren och kanelstängerna i blandningen. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg dem också i blandningen. Täck över pannan med plast eller sätt på ett tättslutande lock och låt blandningen få dra i någon timme. Under tiden vispar du äggulorna och sätt dem åt sidan och hacka fikonen. Fikonen lägger du i whiskyn så att de kan dra till sig alla goda smaker från den.

4 Förbered ett isbad till att kyla ner smeten efter nästa steg i receptet.

Isbadet gör du så här: Fyll en större skål med is och vatten och sätt en mindre skål i isbadet. Det är viktigt att den mindre skålen lätt ska kunna rymma alla ingredienserna tillsammans men också att den ryms i isbadet.

Den återstående (2,5 dl) av grädden hälls i en ren kastrull. Ta fram en finmaskig sil och ta ur cigarren och sila bort kardemumman över grädden i kastrullen. Värm därefter allt och vispa långsamt i äggblandningen fortsätt vispa och sjud blandningen lätt tills den tjocknar. Smeten är klar när den fastnar en tunn hinna på en träslev.

5 Häll över blandningen i skålen i vattenbadet och vispa under tiden svalnar. Därefter häller du över den i glassmaskinen. När glassen är klar vänder du i de hackade fikonen och Dekorera med fikon och servera.

*

Cigarr-rökt Vaniljglass

Kör ditt favoritglassrecept precis som vanligt, ägg, mjölk, grädde socker och vad du nu har i din glass. Skillnaden i Cigarr-rökt vaniljglassmakeriet är att du tillför rök till glassen när du kör den i maskinen och det är här din uppfinningsrikedom får en chans att blomma ut till fullo. Meningen är att röken från cigarren ska blåsas ner i maskinen under omrörning – kontinuerligt under en minut eller två. Det kan du antingen gör med hjälp av en Syfon. (se nedan) eller någon annan metod. Är det du själv eller någon nära och kär som ska äta glassen kan du ju alltid prova med att röka cigarren själv och puffa ner rök den naturliga vägen. Men det blir både tidsödande, intensivt och trist så andra metoder är nog att föredra.

Syfonmetoden:

Cigarren sätts då fast med hjälp av en tunn slang, exempelvis ett avklippt gummi/latexhandskfinger eller liknande. ”Slangen” ansluts runt syfonens munstycke och andra änden runt cigarren. Tänd cigarren och puffa på med syfonen ner i glassmaskinen under tiden som smeten rörs och fryses. Tillförseln får ju avgränsas och isoleras behjälpligt för att kunna puffa rök i glassen under en minut eller lite till mer.

Möjligen går det att isolera och koncentrera röktillförseln till glassen genom att hålla för med handen till maskinlocket beroende på hur det ser ut och vad för metod du väljer att göra. Alla sätt är ju bra utom de dåliga. Skriv gärna och berätta hur du lyckades.

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.