GlassAkademin.se – Ställen, Recept & Maskiner

RECEPT

Dessertmästaren Malin Lönnebergs Splitvison

Kökskonsulten Malin Lönnebergs specialitet är bröllopstårtor. Kanske får hon nytta av det när hon nu tävlar i Dessertmästarna. Vi får se vad som händer i veckans omgång av Dessertmästarna.

Malins splitvison
Passionsflamberad banan, jordgubb, lime och yoghurtglass, choklad och mandelcrumble, chokladmousse, vispad vaniljsås och syrliga blomster.

För 4 personer.
Börja med vaniljsåsen, som kan göras dagen innan.

Vispad vaniljsås
250 g grädde (2,5 dl)
250 g mjölk (2,5 dl)
100 g socker (knappt 1 dl)
100 g äggula (5 st)
1/2 vaniljstång
100 g grädde

Koka grädde, mjölk och hälften av sockret med delad urkärnad vaniljstång i en kastrull. Slå det sedan över äggula och resten av sockret som rörts ihop i en bunke. Slå tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85 grader, eller tills du ser att såsen tjocknar, den får absolut inte koka. Slå såsen i bunken och låt den kallna, gärna över ett isbad. Tillsätt sedan 100 g lättvispad grädde.

Gör sedan glassen, (som kan bytas ut mot frosen yoghurt som du mixar jordgubbar i och tillsätter lime.)

Glass
Jordgubbar 500g
Socker 250g
Yoghurt 500g
Lime 1 st

Mixa jordgubbarna till puré och smält sockret i den. Tillsätt yoghurt och rasp och saft från limen, kör i glassmaskin.

Under tiden glassen körs börjar du med moussen.

Mousse
Mörk, ca 65-70%ig Choklad 300g lindat har en som finns i de flesta butiker som är avsedd för just bakning. Men det funkar med din favorit.

Äggula 100g
Hela ägg 100g
Socker 100g
Grädde 400g
Chili 1/2

Vispa socker, ägg och äggula i en bunke. Värm försiktigt i micro, kör 20sec, ta ut, vispa, värm ytterligare 20sec, fortsätt så tills äggen koagulerar vid 85 grader, har du ingen termometer kan du titta på konsistensen, du kommer se att äggen tjocknar. Vispa sedan kallt och fluffigt. Smält chokladen och hacka i lite chili, vispa grädden.
Blanda den smälta chokladen ordentligt i äggvispet, vänd sedan i den lättvispade grädden. Fyll i formar och frys. Eller fyll moussen i ett dekorativt glas.

Crumble
Smör 100g
Råsocker 100 g
Mandelmjöl 100g
Vetemjöl 80g
Cacao 25g
Salt 1g

För att få en bra crumble som är smulig och inte en deg så skär smöret i små kuber och frys. Blanda alla övriga ingredienser och ställ kallt. (Ta nu hand om din nykörda yoghurtglass) Blanda sedan alla ingredienser, i en matberedare eller med händerna, till ett smul. Baka på160grader 15 min, rör om då och då.

Flamberade bananer
2 st KRAV-märkta bananer
1 passionsfrukt
1 dl socker
25 g smör
3 cl sprit av passande sort, passoa, bananlikör, rom el någon jordgubbslikör. Ta vad du har (kan uteslutas).

Skala och dela bananen i 1 1/2 cm tjocka bitar. Smält sockret i en stekpanna tills det blir gyllenbruna, klicka i smöret. Tillsätt bananen och låt den koka med en stund, anpassa tiden efter bananens mognad. Ca 30 sek om den är väldigt mjuk, 1 min om den är mogen och 1 1/2 min om den är lite hård. Slå sedan på spriten och tänd på med en tändsticka, om du inte har gasspis förstås, då kan du bara vippa pannan lite. Akta dig för lågan! Tillsätt passionsfruktskärnorna och koka ytterligare ca 30 Sek.

Lägg upp på valfritt sätt på en tallrik och garnera med ätbara blommor eller färska jordgubbar. Annars kan desserten med fördel serveras i ett glass, lägg chokladmoussen i botten, sedan bananer och vaniljsås, avsluta med crumble, glass och jordgubbar.

Njuuuut!

en receptlänk från kanal5play.se

Rekommenderas

Kommentera

You must be logged in to post a comment.